Hlavní obsah

Euro za 25 korun? Posílení koruny překvapilo ekonomy

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazné posílení české měny začátkem roku překvapilo analytiky. Někteří čekali, že ji napětí kolem Íránu naopak oslabí. V krátké době by mohla padnout i hranice 25 korun za euro, tak silná se ale dlouhodobě neudrží, soudí analytici oslovení Novinkami.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

Koruna ve středu k euru posílila na 25,23 CZK a byla tak nejsilnější od února 2018, od Vánoc euro zlevnilo skoro o 30 haléřů. Posílila i vůči dolaru. Pro Čechy je to pozitivní zpráva, díky silnější měně mohou zlevnit dovolené či elektronika.

Koruna zpevnila, k euru je nejsilnější od dubna 2018

Ekonomika

Česká měna získává na síle v době zostřeného napětí mezi USA a Íránem po zabití íránského generála. Někteří ekonomové se přitom obávali opaku.

„V takovém prostředí by měly být globální akciové trhy a širší spektrum rizikových aktiv včetně koruny logicky nervózní,” napsal například analytik Patria Finance Jan Bureš v pondělí ráno. Do večera téhož dne koruna posílila k euru nejvíc od předloňského dubna.

„Ukazuje se, že napětí na Blízkém východě dokáže celý středoevropský region zatím vcelku efektivně odclonit. Je to pravděpodobně proto, že přímá ekonomická hrozba pro regionální ekonomiky je daleko menší než v případě brexitu nebo globálních obchodních válek,” komentoval překvapivé zisky koruny ve středu Bureš.

Silnější jen dočasně

Podle Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta posílení koruny na začátku letošního roku souvisí hlavně s oživením zájmu zahraničních investorů o měny, které jsou zajímavé z pohledu vyšších úrokových sazeb. Takovou je vedle koruny třeba i polský zlotý.

Úrokové sazby se odvíjejí od politiky centrálních bank. Zatímco třeba ČNB drží základní úrokovou sazbu na dvou procentech, v Evropské centrální bance je základní úroková sazba na nule, a depozitní sazba je dokonce negativní, -0,5 procenta.

„Další posílení české koruny nelze během ledna vyloučit, i když to zatím vypadá, že by koruna mohla otestovat dosavadní postintervenční maximum 25,12 CZK/EUR,” řekl Novinkám.

Novák ani nevyloučil, že se koruna dokáže dostat až pod hranici 25 korun za euro. Upozornil, že tuto symbolickou hranici přitom koruna pokořila naposledy v roce 2012. Šlo by ale spíše o krátkodobý výkyv.

„Aktuální zisky koruny považuji za dočasné a v několikatýdenním výhledu pravděpodobněji vidím spíše návrat koruny na slabší hodnoty, nad 25,40 CZK/EUR,” dodal.

Investice do regionálních měn

Ekonom Komerční banky Jan Vejmělek soudí, že finanční trhy zatím rozhodně nepřeceňují aktuální dění na Blízkém východě.

„Zdá se, že považují za důležitější to, co se událo v závěru loňského roku. Tím byl posun v otázce brexitu a obchodních vyjednávání mezi Spojenými státy a Čínou,” řekl. Pozitivní nálada nahrává investicím, mimo jiné do regionálních měn.

Upozornil ale, že oba jmenované problémy nejsou definitivně vyřešené a další jednání mohou opět přinést komplikace. Současný optimismus na finančních trzích se tak může velmi rychle rozplynout „jako pára nad hrncem”.

Ministerstvo zhoršilo odhad růstu ekonomiky v příštím roce na dvě procenta

Ekonomika

„Z fundamentálního pohledu moc důvodů pro posílení české koruny není, proto je současný pohyb prakticky pro všechny analytiky velkým překvapením,” řekl Novinkám. Očekává, že koncem týdne vyjdou statistiky, které potvrdí, že česká ekonomika v závěru loňského roku znatelně zpomalila.

Trh politikům věří

„Nečekané letošní posilování koruny, které pokračuje tváří v tvář stupňování napětí mezi USA a Íránem, svědčí o tom, že trhy zatím nevěří, že se situace na Blízkém východě vymkne kontrole. Nevěří ve vojenský střet obou znesvářených zemí a už vůbec nevěří třeba v třetí světovou válku,” soudí také ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Koruna podle něj nyní sílí, protože investoři věří v to, že letošní rok bude ekonomicky příznivý, a jak třeba německá ekonomika, tak ekonomika eurozóny letos budou podávat už zase poměrně solidní výkon.

Ani on nevylučuje, že nejen kvůli třaskavé situaci na Blízkém východě může optimistická „idylka” na trzích brzy skončit. „Dost možná až tak, že investorům zase chuť na rizikovější aktiva typu české koruny alespoň zčásti vezme,” řekl.

Podle něj je tak prozíravé počítat s tím, že koruna svoji pouť letošním rokem zakončí kolem úrovně 25,40 za euro.

Reklama

Související články

Zlato kvůli Íránu zdražilo nad 1600 dolarů

Cena zlata ve středu po téměř sedmi letech překročila hranici 1600 dolarů (36 200 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu) a paladium stouplo na nový rekord nad 2000...

Výběr článků

Načítám