Hlavní obsah

Zlato kvůli Íránu zdražilo nad 1600 dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena zlata ve středu po téměř sedmi letech překročila hranici 1600 dolarů (36 200 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu) a paladium stouplo na nový rekord nad 2000 USD. Investoři obrátili svůj zájem k bezpečným investicím, tedy i drahým kovům, poté, co Írán zahájil odvetné raketové útoky na americké vojenské síly v Iráku.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj ceny zlata

Článek

Cena zlata při obchodování v Asii vystoupila až na 1610,90 dolaru za unci, což je nejvyšší hodnota od března 2013, napsala agentura Reuters.

Írán v noci zahájil útok na síly pod vedením USA v Iráku. Podle americké armády Teherán odpálil více než tucet balistických střel z íránského území na nejméně dvě irácké základny s vojáky koalice vedené Spojenými státy. Útoky se uskutečnily několik hodin po skončení pohřbu íránského generála Kásima Sulejmáního, který byl zabit při pátečním americkém útoku poblíž bagdádského letiště.

Ropa zdražuje

„Obavy z nejistoty a další eskalace tohoto vojenského konfliktu táhnou ceny zlata vzhůru,” uvedla analytička CMC Markets Margaret Yang Yanová. „Toto (íránský útok) rozhodně podněcuje poptávku po bezpečných investicích, nejen po zlatu, ale také jenu, zatímco akcie se masivně prodávají,” dodala. Podle ní by se cena zlata mohla snížit, pokud by se americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi podařilo vyřešit problém diplomaticky, bez rozpoutání války.

Íránská odveta: Teherán vypálil rakety na americké vojáky v Iráku

Zahraniční

Cena palladia vzrostla až nad 2056 USD za unci. Třetí seanci za sebou tak stoupla na nový rekord kvůli pokračujícímu nedostatku tohoto kovu používaného při výroba katalyzátorů aut na trhu.

Ve čtvrtek také znovu zdražuje ropa, ceny ropy Brent stouply o 1,4 procenta na 69,21 dolaru za barel. Začátkem týdne se kvůli napětí na Blízkém východy ceny Brent dostaly až nad 70 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám