Hlavní obsah

Energie bez DPH po celý příští rok, navrhuje vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ve středu rozhodla o mimořádném prominutí daně z přidané hodnoty (DPH) za dodání elektřiny nebo plynu za listopad a prosinec. Oznámil to mluvčí ministerstva Michal Žurovec. Vláda navíc navrhuje, aby osvobození platilo i po celý rok 2022. To by musela schválit Sněmovna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alena Schillerová

Článek

Generální pardon podle Žurovce reaguje na prudký nárůst cen energií na světových burzách. K rozhodnutí vláda ministryni zmocnila již v pondělí.

Vláda také podle Schillerové ve středu schválila návrh novely zákona o DPH, která by dodání elektřiny a plynu osvobodila od 21procentní DPH na dobu celého roku 2022 s účinností od 1. ledna 2022.

Podle úřadujícího premiéra Andreje Babiš (ANO) kabinet debatoval i o možném nastavení horního limitu cen energií. Zajímá se o to, jakým způsobem systém funguje v Maďarsku a Polsku.

„Aktuální a předpokládaný růst cen energií, který zásadním způsobem zasahuje do rodinných rozpočtů domácností, představuje nepochybně mimořádnou ekonomickou situaci,” uvedla Schillerová.

Fiala odmítá snižovat DPH na energie, chce dát příspěvek na bydlení

Ekonomika

Podle Schillerové Česká republika ještě před nabytím účinnosti generálního pardonu požádala o možnost aplikace nulové sazby DPH evropského komisaře pro hospodářství.

„Očekávám, že této žádosti bude s ohledem na celoevropský rozsah problému vyhověno a ČR tak bude moci od 1. ledna navázat na tento dočasný pardon novelou zákona o DPH,“ dodala ministryně.

Jednání s komisařem by přitom mohlo připadnout již na novou vládu, kterou by s největší pravděpodobností měl vést lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS). Ten se již dříve vyjádřil, že by preferoval jiné cesty, jak pomoci domácnostem, které zdražování energií zasáhlo nebo zasáhne nejvíce.

Vláda odsouhlasila odpuštění DPH na energie

Ekonomika

„Podle nás cesta prostřednictvím DPH není dobrá,“ uvedl Fiala v nedělních Otázkách Václava Moravce. „Jsou lepší cesty. Jedna z nich je pomoc těm, kteří se teď dostanou do problémů, což je příspěvek na bydlení,“ dodal s tím, že je potřeba hledat další kroky, které budou ceny držet ve střednědobém horizontu pod kontrolou.

Podobným způsobem na sociálních sítích argumentoval ekonom z CERGE-EI Jakub Steiner. „Pro zklidnění trhů je důležité, aby koncoví zákazníci na zdražení velkoobchodní ceny reagovali. Pomoc státu rodinám je velmi smysluplná; nechceme, aby nikdo v zimě mrznul,“ napsal na Facebooku.

„Tato pomoc však nemá být formou odpuštění DPH, protože takový typ pomoci je snížením ceny, tedy utlumuje pobídku energiemi šetřit. Naopak sociální dávka, která neroste s množstvím odebrané energie, cenu nedeformuje a nehatí tedy dosažení rovnováhy,“ dodal Steiner.

Energie je málo, je potřeba šetřit

Ekonom ve svém příspěvku vysvětlil, že ceny stoupají, protože energie je méně než dosud, což lze řešit jedině tím, že spotřebitelé občas zhasnou žárovku či ztlumí radiátor.

„Malé zvýšení cen energií nestačí, protože koncový uživatel je ignoruje. Jednak jsou jen malou částí jeho rozpočtu, a navíc jej od fluktuací velkoodběratelských cen chrání maloobchodní kontrakty. Ceny musí vyletět natolik vysoko, aby dostatečný počet z nás nějakou tu žárovku či radiátor vypnul,“ uvedl Steiner.

Reklama

Související články

Plyn od Innogy zdraží o 11 procent

Největší dodavatel plynu v ČR Innogy Energie zvýší od 20. listopadu ceny plynu, u základního produktu Standard v průměru o 10,6 procenta. Měsíční platba...

Výběr článků

Načítám