Hlavní obsah

Ekonomika překvapila. Roste nejrychleji od začátku krize

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika rostla v 1. čtvrtletí rychleji, než předpokládal předchozí odhad. Hrubý domácí produkt mezičtvrtletně vzrostl o 0,8 procenta a meziročně stoupl o 2,9 procenta. Ve zpřesněném odhadu to v úterý uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Výrobní závod Aero Vodochody

Článek

Vývoj HDP pozitivně ovlivnily rostoucí domácí i zahraniční poptávka a také velice nízká loňská srovnávací základna. Jde o nejvyšší růst od třetího čtvrtletí 2008, tedy těsně před dopady globální finanční krize spojované s pádem investiční banky Lehman Brothers.

„Česká ekonomika a její průmysl i další odvětví těží z oživení zahraniční poptávky, zejména Německa. Firmy opět začínají investovat, domácnosti více utrácet a ani stát by neměl být v letošním roce brzdou. Pokračujícímu oživení tuzemské ekonomiky by tak nemělo nic bránit, což ukazují i očekávání šéfů nejvýznamnějších českých firem, z nichž většina letos věří v růst svého podniku,” komentoval vývoj Jiří Moser z PwC v České republice. „Jejich pozitivní očekávání se ještě zvyšují v následujících třech letech. Hodlají i více nabírat, což by mělo zároveň zvýšit optimismus domácností a jejich ochotu více utrácet,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

K růstu podle statistiků nejvíce přispěl zpracovatelský průmysl, hlavně výroba dopravních prostředků. Dařilo se ale i obchodu a vybraným službám. Výdaje domácností na konečnou spotřebu byly v uplynulém čtvrtletí meziročně vyšší o 1,5 procenta.

MMF ve své aktuální prognóze předpovídá růst české ekonomiky pro letošek a příští rok shodně o 2,5 procenta. [celá zpráva]

Anketa

Pociťujete zlepšení výkonu české ekonomiky na své finanční situaci?
Ano
6,3 %
Ne
93,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5446 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám