Hlavní obsah

EET se odloží, rozhodla vláda

– Praha
Novinky, ber

Povinnost elektronicky evidovat tržby (EET) se odloží do konce roku 2020. V pondělí o tom rozhodl kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„V tuto chvílí je důležité, aby podniky vůbec fungovaly. Na priority řádného výběru daní a zajištění rovných podmínek pro byznys určitě nerezignujeme, ale s ohledem na vývoj situace považuji za rozumné s nimi několik měsíců počkat," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

EET by se mohlo odložit do konce roku

Ekonomika

Změna se dotkne všech čtyř vln. Tedy jak velkoobchodu, maloobchodu, stravování a ubytování, které patřily do prvních dvou vln, tak i subjektů, které se měly původně začít evidovat 1. května.

„Ti, co již tržby evidovali, získají čas na případné aktualizace certifikátů. Ti, kteří měli začít evidovat v poslední vlně, budou mít více času na přípravu,” zdůvodnila Schillerová.

Vláda schválila další „koronavirové“ změny. Sledujte tiskovou konferenci

Domácí

Evidence tržeb je nyní pozastavená na dobu, kdy v Česku trvá nouzový stav, a tři měsíce po něm. To by v současnosti znamenalo start 19. srpna 2020.

Opozice to navrhovala 

Odklad EET do konce roku či její úplné zrušení navrhovaly původně opoziční strany. Vládní poslanci tomu ale tehdy zamezili.

Novela, která odklad prodlužuje do 1. ledna 2021, nyní poputuje do Sněmovny. Poslanci by ji měli projednat ve stavu legislativní nouze na nejbližší schůzi. Ta by se měla konat od úterý do čtvrtka.

Pokud novelu zákonodárci podpoří, posoudí ji také Senát a prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám