Hlavní obsah

ECB chystá na podzim „bazuku“ na podporu ekonomiky

Evropská centrální banka (ECB) chystá na září soubor opatření na podporu evropské ekonomiky, který by měl překonat očekávání investorů. Listu The Wall Street Journal (WSJ) to ve čtvrtek řekl člen Rady guvernérů ECB Olli Rehn. Opatření by podle něj mohla zahrnovat jak masivní nákupy dluhopisů, tak i snížení základní úrokové sazby.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Centrála ECB ve Frankfurtu

Článek

Americký ekonomický deník v titulku svého článku píše, že ECB na září slibuje „velkou bazuku“ ke stimulaci hospodářství eurozóny. To ve druhém čtvrtletí zpomalilo na meziročních 1,1 procenta. Největší evropská ekonomika Německo balancuje na hraně recese, mezičtvrtletně tam hospodářství poprvé kleslo. Pomaleji nyní roste i česká ekonomika, zčásti právě kvůli oslabení růstu u důležitých obchodních partnerů z eurozóny.

Podle Rehna je důležité, aby ECB v září přišla s takovým opatřením, které bude dostatečně efektivní.

„Když pracujete s finančními trhy, je často lepší přestřelit než podstřelit a spíš než záplatovat, tak mít velmi silný balíček politických opatření,“ řekl Rehn, který je považován za možného nástupce současného prezidenta ECB Maria Draghiho. Tomu vyprší mandát na konci října.

Hrozbu pro výhled ekonomiky eurozóny představuje zejména obchodní spor mezi Spojenými státy a Čínou a případný odchod Británie z Evropské unie bez dohody. Německá ekonomika, která je největší v eurozóně, vykázala za druhé čtvrtletí pokles a hospodářský růst slábne i v ostatních zemích, které používají euro.

Rizika tu jsou

Obrat v dosavadní měnové politice ECB už minulý měsíc naznačil Draghi. Nejnovější Rehnovy komentáře ale podle WSJ napovídají, že tentokrát by opatření chystaná na zářijové zasedání měnového výboru ECB mohla být nad očekávání výrazná.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok tento týden v pořadu České televize řekl, že centrální banka se v dohledné době na snižování úrokových sazeb nechystá. Předpokládá stabilitu sazeb okolo současných dvou procent. Upozornil, že z uvolňování měnové politiky ECB by mohlo Česko těžit skrz zahraniční obchod. Snížení sazeb v příštím roce ale zcela nevyloučil, pokud by došlo k nepředpokládanému a dramatickému zpomalení růstu tuzemské ekonomiky.

Mezi zahraničními riziky, které ekonomové nyní nejčastěji zmiňují, je eskalace obchodní války mezi USA a Čínou nebo tvrdý brexit. Německý ekonomický institut Ifo si ale naopak myslí, že EU a Německo by mohly na obchodní válce vydělat, pokud by evropský vývoz do USA nahradil ten čínský.

Reklama

Související články

Německá ekonomika poklesla

Německý hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí oproti prvním třem měsícům letošního roku poklesl o 0,1 procenta. Oproti stejnému období loňského roku...

Česká ekonomika nadále roste, i když pomaleji

Český hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostl o 2,7 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického...

Výběr článků

Načítám