Hlavní obsah

Důchody od ledna vzrostou o 850 korun

Aktualizováno

Důchody od ledna příštího roku vzrostou průměrně o 850 korun měsíčně. Oznámil to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vedle toho statisícům seniorek a seniorů poprvé zvedne penzi novinka v podobě příspěvku 500 korun za každé vychované dítě. Průměrný důchod by tak podle ministra měl být 19 500 korun.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

„Od 1. ledna příštího roku na základě dat, která máme, lze předpokládat, že by mělo být průměrné zvýšení starobního důchodu v ČR o 850 korun. Průměrná výše důchodu po 1. lednu 2023 by měla být zhruba 19 500 korun i se započtením výchovného,“ uvedl Jurečka.

Kolik z přidané částky by mělo putovat do solidární a kolik do zásluhové části penze, bude podle šéfa resortu jasné v září.

Mimořádná valorizace

Mezitím ovšem v září proběhne ze zákona ještě jedna, mimořádná valorizace a důchody se tak letos kvůli strmému nárůstu cen navýší už potřetí. První valorizace proběhla standardně v lednu, další pak bylo první mimořádné navýšení ze zákona v červnu.

V lednu se penze zvyšovaly v průměru o 805 korun, v červnu o 1017 korun, v září to má být průměrně o 699 korun. Za letošek tak průměrný důchod vzroste o více než 2500 korun a v září bude činit téměř 18 tisíc korun. V lednu se pak přiblíží 19 tisícům korun v průměru.

Mladí Češi přípravu na důchod podceňují, spoří si jen polovina z nich

Finance

Opoziční hnutí ANO by po­dle šéfky jeho poslanců Aleny Schillerové důchodcům kvůli inflaci dopadající zvlášť tvrdě na jejich spotřební koš přidalo více. Jurečka ale přidání nad rámec zákonné valorizace s ohledem na státní rozpočet odmítá.

Měsíčně navíc 500 Kč za dítě

Od ledna však má začít platit i tzv. výchovné –⁠ 500 korun za každé vychované dítě.

Toto navýšení, které prosadila loni tehdejší ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), směřuje zejména k ženám-důchodkyním, které mají nižší důchody, protože kvůli výchově dětí měly nižší příjmy.

V lednu se průměrná starobní penze přiblíží 19 tisícům. K tomu bude 500 Kč za každé vychované dítě

Na příspěvek za vychované dítě bude mít při splnění zákonných podmínek nárok jen jeden z rodičů, zpravidla matka. Schválená legislativa předpokládá, že nárok na příspěvek bude mít rodič, který o dítě převážně pečoval.

MPSV už k tomu připravilo zpřesnění, informovat by o něm mělo rovněž dnes. O příspěvek se bude automaticky zvyšovat zásluhová část penze a bude se dále valorizovat podle inflace. Ročně to stát přijde na více než 18 miliard korun.

Stát začne vyplácet příspěvek na děti

Finance

Výchovné se do penze nezapočítá

Důchod se skládá ze dvou částí. Základní díl je pro všechny stejný a odpovídá desetině průměrné mzdy.

Letos činí 3900 korun a od ledna by se měl přehoupnout přes 4000 Kč. Zásluhová část se pak stanoví podle odpracovaných let a výše výdělků a odvodů.

Výchovné 500 Kč se do průměrné starobní penze započítávat nebude. „Protože se bude týkat jen těch rodičů, kteří vychovali děti. K důchodu si tak každý, kdo vychoval dítě, připočte 500 korun za každého potomka,“ sdělila včera Právu mluvčí MPSV Eva Davidová.

Reklama

Výběr článků

Načítám