Hlavní obsah

Mladí Češi přípravu na důchod podceňují, spoří si jen polovina z nich

Novinky, bab

Spoléhat se na to, že v penzi vyžijete z důchodu od státu, je velice krátkozraké. Mnozí Češi, i ti mladí do 35 let, si to dobře uvědomují. Nicméně na dobu, až nebudou pracovat, si peníze dává stranou jen zhruba každý druhý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Tři ze čtyř mladých do 35 let oslovených v průzkumu agentury Ipsos pro ČSOB Penzijní společnost cítí obavy, že v důchodu na tom nebudou finančně dobře.

Nad případnými úsporami ovšem začínají uvažovat už ve třiceti. Zhruba polovina z nich považuje za vhodné začít spořit mezi 20 až 30 lety. Čtvrtina zmínila dokonce nejpozději v 18 letech. Ovšem každý desátý by zatím nespěchal, na důchod podle něj stačí spořit nejdříve od 40 let.

V důchodu nám peníze nebudou stačit, bojí se tři čtvrtiny Čechů

Finance

I když si mladí do 35 let případné finanční nesnáze v penzi uvědomují a jejich názor na spoření je pozitivní, pouze polovina z nich si na toto období skutečně šetří.

Přitom čím dříve spořit začnete, tím lépe pro vás. Nejen, že nebude třeba ukládat vysoké částky, které výrazně zatíží rozpočet, ale díky dobře zvolenému produktu je možné na stáří naspořit i velmi zajímavou částku.  Lidé by podle finanční expertů měli nad finanční přípravou na důchodový věk uvažovat v okamžiku, kdy začínají být ekonomicky produktivní, nejlépe v prvním zaměstnání hned po ukončení studia.

Polovina Čechů si na penzi naspoří do půl milionu, chtěli by alespoň dvakrát tolik

Finance

„Mladí lidé mají jednu velkou výhodu a tou je dlouhý investiční horizont, který pro ně bude pracovat ve zhodnocení peněz,“ doplnil Václav Lokaj z ČSOB Penzijní společnosti.

Penzijní spoření i investice do nemovitostí či kryptoměn

Nejčastěji si mladí úspory na stáří střádají na běžném či spořicím účtu, což zmínily téměř dvě pětiny oslovených. Necelá třetina má uzavřené penzijní spoření, každý zhruba šestý pak životní pojištění. Jako další možnost spoření na důchod mladí lidé nejčastěji zmiňovali investice do nemovitostí, kryptoměn či komodit.

Na český trh míří nové spoření na stáří

Finance

Mladí lidé také oceňují příspěvek zaměstnavatele u penzijního spoření. Jako atrakticní benefit ho vnímají dvě třetiny z nich. Ovšem, jak průzkum ukázal,dostává ho pouze každý třetí.

„Nejčastěji zaměstnavatelé přispívají v průměru tisíc korun měsíčně, tudíž prostor pro růst je stále značný. Právě navýšené příspěvky zaměstnavatelů spolu s vyšším počtem klientů, kteří by je dostali, by mohly zásadně pomoci s akcelerací spoření a kumulací prostředků na penzi,“ uvedl Lokaj.

Co s penězi, když inflace roste? Češi vědí

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám