Hlavní obsah

Ministerstvo financí navrhlo, aby ČEZ vyplatil akcionářům vyšší dividendu

• Aktualizováno

Ministerstvo financí (MF) poslalo společnosti ČEZ protinávrh na výplatu letošní dividendy. Resort navrhuje, aby ČEZ vyplatil akcionářům dividendu 48 Kč za akcii, tedy o čtyři koruny více, než navrhl ČEZ. O výši dividendy se rozhodne 28. června na valné hromadě.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

ČEZ představil svůj návrh na výplatu dividendy už 15. března. Za jednu akcii navrhuje akcionářům vyplatit 44 Kč. Celková výplata dividendy by tak činila 23,7 miliardy korun, přičemž stát, který má ve společnosti majoritní, 70procentní podíl, by dostal něco přes 16 miliard korun.

Ministerstvo financí mělo původně tento návrh respektovat s tím, že vyšší dividendu čekalo až v příštím roce. Situace se ale nakonec změnila a v pondělí ministerstvo potvrdilo, že podalo protinávrh k původnímu návrhu představenstva ČEZu.

„Nově navrhovaná výše 48 Kč na akcii zůstává v mezích dlouhodobé dividendové politiky společnosti. Skládá se z řádné složky ve výši 41 Kč na akcii vycházející ze zisku dosaženého za rok 2021 (22 miliard Kč) a mimořádné složky 7 Kč na akcii zohledňující prodej bulharských aktiv (3,8 mld. Kč). Celková vyplacená dividenda v takovém případě dosáhne 25,8 miliardy Kč,” uvedlo MF v tiskovém prohlášení.

Fiala: Stát letos získá z dividendy ČEZ 16,6 miliardy

Ekonomika

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) k protinávrhu uvedl, že peníze z dividendy stát plně využije na kompenzace občanům, kteří se potýkají s vysokými cenami energií. „Využití dividendy ČEZu právě na pomoc lidem s vysokými cenami energií považuji v tuto chvíli za jediné logické a správné,“ řekl.

MF také navrhlo prodloužení termínu pro výplatu dividendy o tři měsíce z 1. srpna na 1. listopadu 2022. Odůvodnilo to tlakem na cash flow, který pro energetické společnosti vzniká kvůli vysokým maržovým vkladům na energetických burzách. Ty plynou z hrozby nedostatku zemního plynu a s tím souvisejícího prudkého nárůstu cen elektřiny na trzích.

„S ohledem na tento vývoj MF navrhuje posun termín splatnosti dividendy tak, aby společnost měla delší časový prostor k zajištění dostatku likvidity,” uvedl resort.

Reklama

Výběr článků

Načítám