Hlavní obsah

Brambory podraží, domácí úroda nestačí

Právo, Jan Holý

Přestože letošní úroda brambor dosáhne okolo 770 tisíc tun, o 57 000 tun více než loni, k pokrytí domácí spotřeby to stačit nebude. Část konzumních brambor bude nutné dovézt. Brambory v obchodech tak možná o něco zdraží.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Do jejich cen se totiž promítnou nejen marže obchodních řetězců, ale i dražší dovozy. Uvedli to ve čtvrtek na tiskové konferenci představitelé Českého bramborářského svazu (ČBS).

V současné době prodávají pěstitelé kilogram brambor za zhruba pět korun. Při nákupu „ze dvora“ přijde kilo brambor spotřebitele asi na 10 korun. V maloobchodě se ceny pohybují mezi 16 a 20 korunami, v akcích řetězců mezi 10 a

12 korunami za kilogram. Ceny by ale rozhodně neměly překročit 30 Kč/kg, kde se kvůli nedostatku brambor pohybovaly letos na jaře.

„Letošní úroda brambor je podle všech ukazatelů v souladu s víceletým průměrem, proto by nás ‚další bramborová krize‘ neměla zasáhnout,“ uvedl tajemník Agrární komory ČR Jan Doležal.

Kvůli neúrodě letos zdraží jablka

Ekonomika

Domácí produkce však i přes mírné zvýšení ploch konzumních brambor na 20 tisíc hektarů celkovou spotřebu nepokryje a určité množství konzumních brambor se bude muset ze zahraničí dovézt, což nejspíš ovlivní i výslednou cenu.

„Česká republika je u brambor určených pro přímou spotřebu soběstačná pouze ze 70 až 80 procent,“ odhadl místopředseda ČBS Vlastimil Rasocha.

Ceny ovlivní sklizeň v Evropě

V návaznosti na situaci v Evropě lze podle ČBS předpokládat, že po ukončení sklizně mohou ceny nepatrně růst. A to kvůli průměrné sklizni brambor v západní Evropě a očekávané nižší sklizni ve východní části Německa, Polsku a Rumunsku, kde měli pěstitelé i letos velké problémy se suchem a rovněž budou muset větší množství brambor dovážet.

Dlouhodobým cílem bramborářského svazu je však dosažení úplné soběstačnosti v produkci konzumních brambor. „Je nutné rozšířit jejich produkční plochy. To se ale neobejde bez dlouhodobé státní podpory pěstitelů,“ vysvětlil předseda ČBS Josef Králíček.

Vyšší úroda? Pekaři přesto zdraží

Ekonomika

Důvodem je podle něj i vyšší podpora pěstitelů ve státech bývalé evropské patnáctky. Odborníci upozorňují, že ceny zemědělských výrobců jsou v ČR dlouhodobě, a to nejen u brambor, pod hranicí rentability.

„Dlouhodobě podporujeme pěstování brambor v České republice, proto jsou brambory zařazeny do tzv. citlivých komodit, na které zemědělci dostávají vyšší dotace. Chceme, aby se pěstovalo výrazně víc konzumních brambor, abychom nebyli takovým způsobem závislí na dovozu,“ uvedl k aktuálními stavu ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

„Mnoho let se do ČR dovážely přebytky produkce brambor ze zahraničí. To tlačilo jejich ceny v tuzemsku dolů a čeští pěstitelé tak pod tímto tlakem snižovali pěstební plochy i produkci brambor,“ poznamenal Rasocha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám