Hlavní obsah

Boeing je po 20 letech ve ztrátě, model 737 MAX ho přijde na téměř půl bilionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce letadel Boeing ve středu zveřejnil nový odhad, na kolik ho přijdou problémy s typem 737 MAX, který byl loni v březnu po dvou haváriích uzemněn. Má jít od 18,6 miliardy dolarů (426 miliard korun), uvedl list Financial Times. Současně uvedl, že se loni poprvé po dvou dekádách propadl do ztráty ve výši 636 milionů dolarů (14,6 miliardy korun).

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Uzemněné Boeingy 737 MAX na firemním letišti v Seattlu

Článek

Firma současně podle listu Seattle Times oznámila, že se loni poprvé po dvaceti letech ocitla ve ztrátě, která činí 636 milionů dolarů, když příjem činil 76,6 miliardy dolarů. Ve čtvrtém čtvrtletí odepsal Boeing 2,6 miliardy kvůli výplatám kompenzací, ale čistá ztráta činila jen miliardu. Ostatní divize Boeingu byly ziskové a část ztrát pokryly.

Dosud Boeing odhadoval ztrátu spojenou s verzí 737 MAX na 9,2 miliardy dolarů. Zdvojnásobení jde na vrub neustále odkládanému návratu typu do provozu, který je nyní očekáván až v létě, protože nový software má chyby.

Suma zahrnuje náklady na odškodnění cestujících i aerolinek i pokles zisku kvůli tomu, že se letadlo neprodává. Zvýšení také souvisí s dočasným přerušením výroby na lince v Rentonu a vyššími náklady na obnovenou výrobu.

Boeing přiznal, že 737 MAX jen tak nevylétne. Výrobní linku uzavřel

Amerika

Snížení a zastavení produkce a její pomalý náběh si vyžádá 2,6 miliardy. Na pokrytí zvýšených nákladů v době snížení a přerušení výroby v letošním roce půjdou další čtyři miliardy.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Odstavené Boeingy 737 MAX na firemním letišti v Seattlu

Suma 18,6 miliardy dolarů se blíží částce 20 miliard, o níž na počátku ledna hovořil analytik Bank of America Merrill Lynch. „Budou platit mnohem více,“ řekl k tehdejšímu odhadu analytik Ron Epstein, který má na starosti oblast letectví.

Další drahá rána pro Boeing. Po úpravě softwaru se celý systém modelu 737 MAX zhroutil

Amerika

Boeingy 737 MAX byly uzemněny loni v březnu po druhé tragické nehodě tohoto typu stroje v Etiopii. K prvnímu pádu došlo v Malajsii. Dvě havárie si vyžádaly dohromady 346 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám