Hlavní obsah

Bída ve Španělsku: lidé ztrácejí práci i domovy a nemají často ani na jídlo

Novinky, rei
Madrid

Po splasknutí hypoteční bubliny doléhá na lidi ve Španělsku krize provázená narůstající neschopností splácet dluhy. V průměru každý čtvrtý člověk je bez práce a prudce vzrostl nejen počet těch, kdo přišli o svoje bydlení, ale i lidí, kteří mají nouzi o jídlo. Dokonce se začala šířit dětská podvýživa, informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

73letý Vicente Torres s vnukem Jonathanem ve svém bytě v Madridu. Vážně nemocný Torres čelí exekuci a nucenému odchodu z domova.

Článek

„Upadl jsem do deprese, když mi došlo, že se s mými dvěma holčičkami můžu ocitnout na ulici. Tu depresi pociťuje celá rodina, je to taková čínská tortura,“ popsal 38letý Tony Cortes, který je stejně jako jeho partnerka Arna Valdarramová přes dva roky bez práce. V důsledku toho už nezvládali platit vysokou hypotéku na dům, který si pořídili pár kilometrů od Barcelony.

Od té doby žije pár i s dcerami ve věku 7 a 11 let jako squatteři - společně s deseti dalšími rodinami obsadili prázdný dům ve městě Terrassa. Rodina žije z měsíční podpory 641 eur (asi 16 500 korun) a každou chvíli jí hrozí, že zůstane bez střechy nad hlavou.

Statisíce musely z domu pryč

Španělská ekonomika je sice čtvrtou největší v Evropě, nicméně stovky tisíc lidí třou bídu s nouzí.

Blahobyt z minulých let ukončilo splasknutí hypoteční bubliny. Zatímco mezi lety 1995 a 2007 vyrostly ceny domů na trojnásobek, od té doby spadly na necelou čtvrtinu. Každý čtvrtý Španěl je nezaměstnaný, mezi nimi hlavně mladí lidé, i když černou statistiku podle Mezinárodního měnového fondu z části vyvažuje šedá ekonomika, která mnohým dnes zajišťuje obživu.

Po veškeré práci nemám dům ani penzi.
nezaměstnaný podnikatel Juan Pache

O svůj domov přicházejí desetitisíce Španělů. Jen v roce 2010 bylo soudně zabaveno 100 000 domů a bytů, což bylo oproti poslednímu „zlatému“ roku 2007 čtyřnásobek. Také dnes je denně zabaveno v průměru asi 200 nemovitostí, uvádějí neoficiální statistiky.

Lidé jsou nuceni opouštět své domovy i přesto, že spousta bank přistoupila na oddálení zabavení nemovitosti o dva roky v případě, že rodina nezvládá platit hypotéku. Odhaduje se, že pětinu všech neobydlených domů a bytů ve Španělsku v současnosti vlastní banky, uvedl magazín Economist.

Šíří se dětská podvýživa

„Jenom jsem pracoval. Pracoval jsem ve dne, v noci na dálnicích. A po veškeré té práci nemám dům ani penzi. Nevím, co je tohle za zemi,“ citovala AP 67letého Juana Antonia Pacheho, jehož stavební firma svého času zaměstnávala devět lidí. Podnikání se mu dařilo až do dubna 2008, kdy premiér José Luís Zapatero stále prohlašoval, že Španělsko má „možná nejpevnější finanční systém na světě“. Pak šly ale příjmy „vertikálou dolů“.

„Přicházel jsem s dalšími a dalšími projekty, ale žádné nevyšly,“ uvedl Pache, který musel firmu zavřít, a když nezvládal ani splácet úvěr na dům, jenž stavěl na vlastním pozemku, přišel o obojí. Teď žije z podpory katolické charity.

Terrassa se nachází v relativně bohatém Katalánsku, přesto i zde narostl počet lidí, kteří mají problém zajistit si dostatek potravy. „Zaznamenali jsme obrovský nárůst lidí požadujících potravinovou pomoc, je jich asi třikrát víc než před rokem,“ uvedla zástupkyně Červeného kříže Ester Sotová. Doplnila, že poprvé za několik desetiletí byly zaznamenány případy dětského podvýživy.

„A tohle přitom není chudé město,“ poznamenala Sotová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám