Hlavní obsah

Babišova vláda navýší státní dluh na dva a půl bilionu

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní dluh by měl ke konci příštího roku vzrůst na 2439 miliard korun. To je proti letošnímu plánovanému výsledku o 301 miliard korun více. Obsluha státního dluhu si má vyžádat celkem 48 miliard korun. Vyplývá to z podkladů pro středeční jednání sněmovního rozpočtového výboru, který návrh rozpočtu kapitoly Státní dluh doporučil schválit.

Foto: Novinky

Vývoj státního dluhu

Článek

Oproti letošnímu schválenému rozpočtu půjde o nárůst výdajů o 4,2 miliardy korun. Ve srovnání s předpokládanou skutečností se však jedná o pokles asi o čtyři miliardy korun.

Pro letošní rok se očekává nárůst dluhu na 2137,8 miliardy korun. Konečná výše dluhu ale bude záviset především na skutečném výsledku hospodaření letošního státního rozpočtu v roce 2020 – tedy na tom, kolik si stát bude muset půjčit.

Pro letošní rok Sněmovna původně schválila státní rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Poté ho kvůli dopadům pandemie nového typu koronaviru postupně zvyšovala až na 500 miliard korun.

Rozpočet na rok 2021 prošel prvním čtením

Domácí

Pro příští rok vláda počítá se schodkem 320 miliard korun. Návrh rozpočtu ale nepočítá s některými daňovými změnami. Například zrušení superhrubé mzdy by připravilo příjmy rozpočtu o více než 50 miliard korun.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Reklama

Související články

Dluh vládních institucí atakuje 40 procent HDP

Dluh českých vládních institucí ve druhém čtvrtletí vzrostl téměř na 2,3 bilionu korun. Je tak nejvyšší za posledních 20 let. Míra zadlužení vzrostla z 32,60...

Výběr článků

Načítám