Hlavní obsah

Rozpočet na rok 2021 prošel prvním čtením

Novinky, Klára Beranová, Jan Menšík
Praha

Sněmovnou díky hlasům poslanců ANO, sociálních demokratů a komunistů prošel ve středu rozpočet na rok 2021 prvním čtením. Počítá se schodkem 320 miliard korun. Návrh tvrdě zkritizovala opozice, která ho chtěla vrátit vládě k přepracování. Do dolní komory ho přišel naopak podpořit prezident Miloš Zeman.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Návrh počítá s tím, že na příjmech stát vybere 1,488 bilionu korun a vydá 1,808 bilionu. Rozpočet však nezohledňuje nový daňový balíček, který stále leží ve Sněmovně. Jeho součástí je přitom i zrušení superhrubé mzdy, což by mohlo deficit zvýšit až o dalších 90 miliard.

Právě absence daňového balíčku v návrhu rozpočtu vadí opozici. „Jak máme vůbec komentovat rozpočet, který je zcela mimo aktuální realitu. Budeme hlasovat o číslech, která neplatí, a vláda to ví,“ kritizoval například bývalý ministr financí a poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Jsem vykolejený, když musím schvalovat výrazný deficit, řekl Zeman

Domácí

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) ale listopadová predikce ekonomického vývoje nikdy neměla na celkový rozpočet vliv.Ten se poslal do parlamentu do konce září, listopadová predikce ho nikdy neovlivnila,” uvedla ministryně na plénu s tím, že vrácení návrhu vládě by způsobilo pouze provizorium.

Rozpočet 2021: komunisté chtějí změny, opozice ho chce vládě rovnou vrátit

Domácí

Některým členům opozice ale vadilo i to, že je deficit příliš vysoký a mělo by se více šetřit.

Tento postoj zase nenechal chladného ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD). „Jestliže řekneme lidem, aby šetřili, tak to můžeme zabalit a celá ekonomika půjde do kelu. Tyto řeči jsou nebezpečné,” rozohnil se za řečnickým pultem.

Státní finance jsou na ventilátoru, šetřete. Opozice kritizuje návrh rozpočtu

Domácí

Vládní návrh prošel prvním čtením díky hlasům vládních poslanců a KSČM. Ale i komunisté mají k návrhu výhrady. Podle jejich poslankyně Miroslavy Vostré předloží strana k rozpočtu pozměňovací návrhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám