Hlavní obsah

Akcie v USA oslabily, investoři čekají s ohledem na inflaci zvýšení sazeb Fedem

New York

Akcie ve Spojených státech oslabily. Investoři s ohledem na inflaci, která v USA dosáhla čtyřicetiletého maxima, očekávají, že americká centrální banka (Fed) příští týden zvedne sazby, aby zamezila přehřátí ekonomiky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,34 procenta a uzavřel obchodování na 33.174,07 bodu. Širší index S 500 odepsal 0,43 procenta na 4259,52 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 0,95 procenta na 13.129,96 bodu.

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v únoru zrychlil na 7,9 procenta z lednových 7,5 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň od ledna 1982. V páteční zprávě to oznámilo americké ministerstvo práce. Analytici navíc předpokládají, že inflace bude v příštích měsících dál zrychlovat, protože útok ruských vojsk na Ukrajinu způsobil výrazný růst cen ropy a dalších komodit.

Obavy ze zákazu dovozu ruské ropy tlačí evropské akcie dolů

Válka na Ukrajině

Trh očekává, že měnový výbor Fedu příští týden zvýší hlavní sazbu o 0,25 procentního bodu. Z vývoje inflace vyplývá, že centrální banka by mohla v nadcházejícím roce při krocení inflace postupovat razantněji, napsala agentura Reuters.

Na devizových trzích oslabilo euro. Evropská centrální banka (ECB) oznámila, že bude kvůli vysoké inflaci rychleji omezovat nákupy dluhopisů v rámci svého podpůrného programu APP a ve třetím čtvrtletí ho zřejmě ukončí. Dolar po zprávě o vývoji inflace ve Spojených státech posílil.

Kolem 22:20 SEČ euro vůči dolaru vykazovalo pokles 0,8 procenta na 1,0984 USD, k japonskému jenu pak ztrácelo 0,6 procenta na 127,52 JPY. Dolar k jenu měl k dobru čtvrt procenta na 116,11 JPY. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, stoupal o 0,6 procenta na 98,57 bodu.

Putinovy vojenské akce potápějí ruskou ekonomiku

Válka na Ukrajině

Ve středu si euro připsalo 1,6 procenta, byl to jeho nejlepší den za téměř šest let. Začátkem týdne se jednotná evropská měna dotkla 22měsíčního minima 1,0804 USD, protože investoři očekávají, že krize na Ukrajině bude mít značný dopad na evropský růst. Jednotná měna je obecně považována za měřítko největší bezpečnostní krize v Evropě od roku 1945.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám