Hlavní obsah

Obavy ze zákazu dovozu ruské ropy tlačí evropské akcie dolů

Kvůli možnému zákazu dovozu ruské ropy, který zvažují západní státy, jsou evropské akcie na ročním minimu. Případný zákaz dovozu ropy budí obavy z dalších inflačních tlaků a ze zpomalení hospodářského růstu. Panevropský index STOXX 600 ztrácel v pondělí kolem 10:00 SEČ 3,8 procenta na 405,86 bodu. Hlavní index německé burzy DAX odepisoval 4,6 procenta na 12 489,49 bodu.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od rekordního závěru z 5. ledna už DAX ztratil více než 20 procent, a dostal se tak do takzvaného medvědího trhu, jak se takový pokles označuje. Do této fáze se zpravidla píše o korekci.

Výrazně odepisuje také Pražská burza, která se za celý minulý týden propadla o 5,5 procenta. V pondělí kolem desáté hodiny pak index PX ztrácel 5,7 procenta. Nejhůře jsou na tom banky, například Erste byla v minusu 11,5 procenta.

Index STOXX 600 minulý týden ztratil sedm procent. Utrpěl tak nejhorší týden od března 2020, kdy vypukla pandemie covidu-19.

Evropské i americké akcie klesají, Raiffeisen Bank odepsala pětinu

Ekonomika

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli uvedl, že Spojené státy a jejich evropští spojenci zvažují zákaz dovozu ruské ropy. Připojit by se k němu mohlo i Japonsko.

Nejvíce v pondělí ztrácejí na burze akcie maloobchodních podniků, výrobců automobilů a bank, které klesají o pět až sedm procent. Zisky si připisují pouze akcie ropných a těžařských společností, které těží z rostoucích cen ropy a plynu.

Evropské akciové trhy navázaly na pokles akcií v Asii. Tamní indexy uzavřely na mnohaměsíčních minimech.

Reklama

Výběr článků

Načítám