Hlavní obsah

Akcie oslabují, ropa zlevňuje. Svět reaguje na novou mutaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nově objevenou mutaci koronaviru v Jihoafrické republice reagují také trhy. Asijské akcie v pátek zaznamenaly pokles na nejnižší hodnoty za poslední tři měsíce, podobnou trajektorii nabraly také ty americké a evropské. Zároveň zlevňuje ropa, informovala agentura Reuters. Klesá i hodnota kryptoměn.

Foto: Lee Jae-Won, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O nové mutaci, kterou vědci detekovali v JAR, Botswaně a Hongkongu, se toho zatím moc neví kromě toho, že se šíří mnohem rychleji než mutace delta. Podle britských vědců se jedná o dosud nejagresivnější variantu koronaviru, která by potenciálně mohla odolat i vakcínám, uvádí Reuters.

Na nové nebezpečí reagují nejen státy, které začínají uvalovat restrikce na cestování z rizikových zemí, ale také trhy. Japonský akciový index Nikkei 225 uzavřel páteční obchodování s poklesem o 2,5 procenta. Jiný index asijských akcií, kromě těch japonských, MSCI klesl o dvě procenta, což je nejvíce od srpna.

Svět děsí nová mutace koronaviru z JAR s názvem ný

Koronavirus

Odepisoval také index Hang Seng burzy v Hongkongu, a to 2,6 procenta. Index CSI 300, který zahrnuje největší firmy na čínských burzách v Šanghaji a Šen-čenu, klesl o 0,7 procenta. Americký index S 500 oslabil zatím o jedno procento. Panevropský akciový index STOXX 600 kolem 9:40 SEČ odepisoval kolem 3,5 procenta. Více než 3,5 procenta ztrácely obdobně hlavní indexy burz v Londýně, Frankfurtu i Paříži.

Světově uznávaný investor předpovídá velký pád na burze

Ekonomika

„Trhy počítají s rizikem další globální vlny infekcí, pokud se vakcíny stanou neefektivní,“ vysvětlil propad měnový analytik Bank of Singapore Moh Siong Sim. „Když se objeví taková zpráva, nejdřív střílíte a pak se ptáte,“ konstatoval analytik Ray Attrill z National Australia Bank.

Ropa zlevnila

Propad trhů kopírují i kryptoměny. Bitcoin kolem 9:45 SEČ podle údajů na specializovaném webu CoinDesk klesal zhruba o čtyři procenta, ethereum ztrácelo 4,2 procenta.

Česko reaguje na novou mutaci ný, zakazuje příjezdy z jihu Afriky

Domácí

Cena padá také u americké ropy Brent. Ta ve stejnou dobu vykazovala pokles o 4,7 procenta na 78,33 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela 5,7 procenta a prodávala se za 73,94 dolaru za barel.

„Nemyslím si, že se svět někdy vrátí zpátky do doby před covidem-19. Jednou za čas vždy přijde nějaká mutace, a ta změní způsob, jakým lidé v ekonomice fungují. To je prostě realita,“ řekl Mark Arnold, investiční ředitel australské společnosti Hyperion Asset Management.

Reklama

Výběr článků

Načítám