Hlavní obsah

Aerolinky Delta pošlou na neplacenou dovolenou 3000 letušek a stevardů

– Atlanta

Americká letecká společnost Delta Air Lines bude muset na čtyři až 12 měsíců poslat na neplacenou dovolenou 3000 z 20 000 letušek a stevardů, případně zvážit jiné varianty, aby se vyhnula nucenému propouštění. Informoval o tom server CNBC s odvoláním na interní zprávu společnosti.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Aerolinky kvůli pandemii covidu-19, která paralyzovala cestování vzduchem, zažívají nejhorší krizi v historii odvětví. Krize způsobená koronavirem dosud o práci připravila desítky tisíc lidí v letecké dopravě. Letečtí dopravci varují, že zotavení odvětví bude trvat roky. Podle německé Lufthansy se sektor na úroveň před krizí dostane nejdříve v roce 2024.

Lufthansa propustí 26 tisíc lidí

Ekonomika

Za druhé čtvrtletí vykázala Delta kvůli dopadům krize vyvolané pandemií čistou ztrátu 5,72 miliardy dolarů (127,7 miliardy Kč), zatímco před rokem vytvořila čistý zisk 1,44 miliardy USD. Počet přepravených cestujících jí klesl o 93 procent, provozní tržby o 88 procent na 1,47 miliardy dolarů.

O variantě nucené dovolené pro 3000 letušek a stevardů jako první informoval server CNBC. Informaci posléze potvrdil i obeznámený zdroj agentury Reuters. Delta se k věci zatím oficiálně nevyjádřila.

Britské aerolinky Virgin Altantic v USA vyhlásily bankrot

Ekonomika

Minulý měsíc Delta oznámila pilotům, že pokud přistoupí na garantovanou minimální mzdu, nebude muset z jejich řad propouštět.

Delta měla minulý rok 91 000 zaměstnanců. Vlivem koronavirové krize z ní po dohodě s odstupným odešlo přes 17 000 lidí, mezi nimi i více než 1700 z 9000 pilotů.

Reklama

Výběr článků

Načítám