Hlavní obsah

Britské aerolinky Virgin Altantic v USA vyhlásily bankrot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská letecká společnost Virgin Atlantic ve Spojených státech požádala o soudní ochranu před věřiteli. Vyhlášení bankrotu v USA je podle mluvčí letecké společnosti součástí soudního řízení v Británii. Virgin měla potíže i v Austrálii, kde nový vlastník teď v podniku chystá velké propouštění.

Foto: Toby Melville, Reuters

Letadla Virgin Atlantic na londýnském letišti Heathrow

Článek

Letecké odvětví silně postihly důsledky globální pandemie nemoci covid-19. Ty vedly k propadu poptávky, v mnoha zemích také došlo k omezení cestování ze strany státu na několik měsíců.

Aerolinky, jež založil miliardář Richard Branson, v červenci oznámily restrukturalizaci a dohodly se na záchranném plánu za 1,2 miliardy liber (34,7 miliardy korun).

Proces, který chce letecká společnost uzavřít do konce září, podpořila většina věřitelů podniku.

Právní zástupce aerolinek médiím sdělil, že společnost potřebuje americký soudní příkaz, aby podmínky restrukturalizace platily i ve Spojených státech.

Aerolinky Virgin Atlantic se dohodly na záchranném balíčku

Ekonomika

Virgin Atlantic se soustředí hlavně na dálkové lety, včetně těch mezi Británií a USA. Kvůli pandemii firma přestala v dubnu létat a provoz obnovila v červenci. Aerolinky zavřely svou základnu na londýnském letišti Gatwick a propustily kolem 3500 lidí.

Branson, který má v letecké společnosti 51procentní podíl, už letos žádal britskou vládu o pomoc, avšak neúspěšně. Minulý měsíc firma uvedla, že se jí podařilo ze soukromých zdrojů získat 1,2 miliardy liber.

Částkou 200 milionů liber přispěla Bransonova skupina Virgin Group, 170 milionů liber pak firmě půjčila investiční společnost Davidson Kempner.

Americké aerolinky Delta Air Lines, které mají v letecké společnosti Virgin Atlantic 49procentní podíl, souhlasily s posunutím splátek dlužných peněz. Branson stále vlastní desetiprocentní podíl v druhé největší australské letecké společnosti Virgin Australia.

Reklama

Související články

Aerolinky KLM zruší 1500 pracovních míst

Nizozemské aerolinie KLM zruší dalších 1500 pracovních míst. V pátek o tom informovala agentura Reuters. Jde o součást restrukturalizačního plánu společnosti,...

Výběr článků

Načítám