Hlavní obsah

Spor v Asii komplikuje spojení s Evropou, lidé uvízli na letištích

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aerolinky mají problém na hlavní letecké cestě mezi Evropou a jihovýchodní Asií. Kvůli uzavření vzdušného prostoru nad Pákistánem musí měnit trasu. Tisíce lidí kvůli tomu uvízly na letištích, informoval server CNN.

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Lidé čekají na letišti v Bangkoku po zrušení letů Thai Airways.

Článek

Vzdušný prostor nad Pákistánem je ve čtvrtek uzavřený už druhý den kvůli napětí po sestřelení dvou indických stíhaček nad sporným pohraničním regionem Kašmír.

Od středy do čtvrtečního poledne místního času zrušily Thai Airways lety mezi Bangkokem a Londýnem, Mnichovem, Paříží a dalšími evropskými metropolemi. Létat začaly až odpoledne, Pákistán oblétají po jižní trase. Podobně změnily trasu i třeba Singapore Airlines a další. Některé linky musely přidat mezipřistání, aby stroje natankovaly palivo na delší cestu.

Podle experta na leteckou dopravu Geoffreyho Thomase narušení trasy bude stát aerolinie miliony dolarů.

„Je to hlavní koridor a kvůli jeho narušení musí létat daleko na jih přes Perský záliv,“ řekl. „Na sever letět nemůžete, protože byste museli přelétat Himálaj, a to nesmíte,“ dodal.

Pákistán a Indie se o oblast Kašmíru dlouhodobě přou. Obě země si činí nárok na celý region, každá z nich ale v současnosti ovládá jen jeho část. Vztahy mezi nimi se vyostřily před dvěma týdny po sebevražedném atentátu v indické části Kašmíru, při kterém přišlo o život 40 členů indické polovojenské policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám