Hlavní obsah

Pákistán v rozporu s konvencemi ukázal sestřeleného indického pilota. Zřejmě ho mlátili

– Dillí/Islámábád

Sestřeleného indického pilota MiGu-21 Abhi Nandama Varthamana ukázala pákistánská armáda v rozporu s ženevskými konvencemi na videu. Měl zavázané oči a zkrvavený obličej. Zřejmě byl zbit. Na sociální síti se objevilo i jiné neautorizované video, kde je vidět muž v kombinéze pilota, na kterého útočí dav vesničanů.

Foto: Reuters

Zajatý inidcký pilot Abhi Nandan Varthaman

Článek

Neautorizované video zachycuje muže se zvednutýma rukama, jak ho napřed dvakrát udeří do obličeje a pak kopnou do hlavy. Pokoušejí se ho chránit vojáci.

Video, kde má pilot zavázané oči, zveřejnila pákistánská armáda, ale zanedlouho ho stáhla poté, co si Indie stěžovala, že podobné záběry zajatců jsou v rozporu s ženevskými konvencemi. Mluvčí pákistánské armády generál Asif Ghafúr uvedl, že se s pilotem „zachází podle norem vojenské etiky“.

Pákistán ve čtvrtek ráno uvedl, že sestřelil dvě indické stíhačky a zajal dva indické piloty, z nichž jeden skončil v nemocnici. [celá zpráva] Pak ale uvedl, že zajal jen jednoho pilota. Jeden ze sestřelených strojů prý dopadl na indickou stranu Kašmíru.

Foto: Profimedia.cz

Indický MiG-21

Indie přiznala ztrátu jednoho letadla. „Bohužel jsme při akci ztratili jeden Mig-21 Bison. Jeden pilot je nezvěstný,“ uvedlo ministerstvo zahraničí. Současně oznámilo, že se podařilo sestřelit jeden pákistánský letoun, Pákistán ale žádnou ztrátu svého stroje nepřiznal.

Kvůli střetům Pákistán uzavřel svůj vzdušný prostor, což aerolinky dodržují, jak ukázal server FlightRadar. Indie to neudělala, ale Air Canada zrušila nejméně jeden let do Indie.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Pákistánci se v Karáčí radují ze sestřelu indického stroje

Indie ale vyhlásila stav ohrožení na železnici, především v oblasti Kašmíru. Nejvyšší ohrožení bylo vyhlášeno také v metru v Dillí.

Indie vzdušnými útoky reagovala na teroristický útok v Kašmíru, kde v půlce února člen organizace Džaíš-e-Muhammad najel do kolony vojsk ministerstva vnitra a přes čtyřicet jich zabil. Indie tvrdí, že organizace chystá i další atentáty, a proto cílila na její tábory v Pákistánu.

Reklama

Související články

V indickém Kašmíru došlo k dalšímu útoku

Čtyři indičtí vojáci padli v pondělí v přestřelce v indické části Kašmíru, uvedla stanice BBC s odvoláním na indickou policii. V přestřelce zahynul také...

Výběr článků

Načítám