Hlavní obsah

Indická vojenská letadla zaútočila v Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Indická vojenská letadla narušila v úterý vzdušný prostor nad pákistánskou částí Kašmíru. Pákistánské stroje je zahnaly, uvedla v úterý pákistánská armáda. Indie potvrdila, že podnikla preventivní nálet na Kašmír, aby odvrátila další sebevražedný útok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky náletu indických letadel na PákistánVideo: AP

 
Článek

„Indická letadla vnikla za dělící linii v Kašmíru u sektoru Muzafarabád do hloubky 5,5 až 6,5 kilometru. Pod tlakem se rychle stáhla a odhodila výzbroj, která dopadla na otevřené prostranství. Nebyla zasažena žádná infrastruktura, nejsou oběti,“ uvedl mluvčí pákistánské armády Asif Ghafúr na Twitteru s tím, že munice dopadla u Balakotu.

Indický ministr zahraničí Vidžaj Gokhale řekl, že terčem náletů byl Balakot, aniž by upřesnil, kde toto místo leží. Město tohoto jména se nachází v pákistánské provincii Chajbar Paštunkvá a bylo zničeno při zemětřesení v roce 2005.

Gokhale na tiskové konferenci podle BBC sdělil, že terčem útoku byla skupina Džaíš-e-Muhammad (JeM), která se přihlásila k sebevražednému útoku na kolonu vojsk indického ministerstva vnitra, při kterém v půlce února zahynulo přes 40 lidí.

„Velký počet teroristů z JeM byl zabit. Při úderu nedošlo k civilním obětem,“ dodal Gokhale s tím, že mezi mrtvými jsou vysocí velitelé. „Byly získány věrohodné informace, že JeM plánuje další sebevražedné útoky v Indii. Tváří v tvář okamžité hrozbě byly preventivní údery nezbytné,“ vysvětlil, proč Indie zaútočila.

Teroristické útoky v Kašmíru

Indie provádí v Kašmíru protiteroristickou operaci, protože tam 14. února zaútočil sebevražedný atentátník na kolonu s vojáky ministerstva vnitra a přes čtyřicet jich zabil. [celá zpráva]

O několik dnů později následoval další střet s muslimskými radikály. [celá zpráva]

Indie tvrdí, že Pákistán kryje skupinu Džaíš-e-Muhammad, což Islámábád popírá. Pákistánský premiér Imran Chán ale v neděli vyzval indického premiéra Nárendru Módího, aby dal „šanci míru“. Dodal, že pokud Indie poskytne věrohodné zpravodajské informace, že Pákistán byl do atentátu nějak zapleten, „Pákistán okamžitě zareaguje“.

Kašmír je rozdělený na pákistánskou a indickou zónu kontroly, ale na celé jeho území si dělá nárok jak Indie, tak Pákistán. Obě země přitom disponují jadernými zbraněmi. Kvůli tomuto himálajskému území svedly Indie a Pákistán dvě války. Indie dlouhodobě obviňuje Pákistán z podpory islámských militantů, kteří útočí na indické síly v Kašmíru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám