Hlavní obsah

Deutsche Bank prodala ve Španělsku aktiva za téměř 12 miliard. Potřebuje peníze na pokutu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská filiálka největší německé banky Deutsche Bank prodala balík úvěrů a aktiv za 430 miliónů eur (11,6 miliardy korun). Banka o tom informovala španělské úřady, uvedl na webu deník El País. Deutsche Bank čelí vysoké pokutě od amerických úřadů, a proto musí šetřit a propouštět.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Pobočka Deutsche Bank v Ženevě (ilustrační foto)

Článek

Deutsche Bank se zbavuje balíku, do kterého patří hypoteční úvěry i úvěry firmám a související aktiva.

Ve sdělení pro španělskou komisi pro cenné papíry banka neupřesnila, kdo je kupcem, na transakci se podle ní podílely velké investiční fondy. Dodala, že do konce roku hodlá dál „podstatně“ snížit aktiva španělské divize.

Obvinění z USA

Deutsche Bank v polovině září oznámila, že po ní americké ministerstvo spravedlnosti požaduje, aby zaplatila 14 miliard dolarů (344 miliard korun) za urovnání obvinění kolem prodeje hypotečních cenných papírů před vypuknutím světové finanční krize v roce 2008.

Americká vláda Deutsche Bank obvinila, že poskytovala investorům zavádějící informace o kvalitě těchto cenných papírů. Banka se snaží s americkými úřady dohodnout na snížení pokuty, zatím ale bez úspěchu.

Deutsche Bank už vyplatila americké vládě miliardy dolarů v rámci urovnání jiných podobných sporů.

Pád akcií

Trhy se obávají pádu bankovního domu, akcie Deutsche Bank jsou nejníže za posledních více než třicet let. [celá zpráva] Komentátor The Wall Street Journal napsal, že americký útok na Deutsche Bank ohrožuje evropskou ekonomiku. [celá zpráva]

Minulý týden banka oznámila, že přestala přijímat zaměstnance. Podle agentury Reuters vedení zvažuje, že propustí zhruba 10 tisíc lidí. Banka přitom pod vedením nového šéfa Johna Cryana snižuje počty zaměstnanců už od začátku roku a zavřela také část poboček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám