Hlavní obsah

Rusko pozastavilo přípravu plynovodu do Turecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko pozastavilo přípravné práce v projektu plynovodu Turkish Stream. Řekl to ve čtvrtek ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Rozhodnutí zřejmě souvisí se zhoršením vztahů po sestřelení ruského bombardéru tureckou stíhačkou u hranic Turecka a Sýrie. Plynovodem Turkish Stream má proudit ruský zemní plyn do Turecka a z něj dál do Evropy.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Ruský ministr energetiky Alexander Novak při jednání v Íránu

Článek

„Práce na (plynovodu) Turkish Stream byly zastaveny," uvedl Novak, jehož citovala agentura Reuters. Rozhovory o výstavbě jaderné elektrárny, kterou má v Turecku vybudovat ruská společnost Rosatom, ale prý zůstávají nadále otevřené.

Na plynovodu Turkish Stream začal ruský plynárenský podnik Gazprom pracovat poté, co koncem loňského roku odstoupil kvůli neshodám s Evropskou unií od projektu South Stream. Ten měl obcházet Ukrajinu a přivádět ruský plyn přes Černé moře na Balkán.

Vztahy mezi Ruskem a Tureckem se zhoršily minulý týden, když turecká stíhačka sestřelila ruský bombardér. Rusko v sobotu vyhlásilo slibované sankce proti Turecku, které citelně omezují vývoz tureckého zboží na ruský trh a blokují turistický ruch. Od ledna pak bude pozastaven bezvízový styk. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Turecko nezavede reciproční sankce proti Rusku

Turecko nebude reagovat na „emocionální” reakce Ruska a nebude zasahovat proti ruským občanům či zájmům na tureckém území. V souvislosti s prudkým ochlazením...

Výběr článků

Načítám