Hlavní obsah

Turecký soud řeší urážku prezidenta kvůli jeho srovnání s Glumem

– Istanbul

Je Glum, postava z Pána prstenů, klaďas, nebo záporák? S takovou otázkou se teď podle agentury Reuters obrátil soud v Istanbulu na odborníky. Rozhoduje totiž v kauze jednoho tureckého lékaře, který prý urazil autoritářského prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, když na sociální síti porovnal jeho fotografii se snímkem fiktivní postavy ze slavné filmové série.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Lékaře zažalovali Erdoganovi právníci. V Turecku je urážka hlavy státu zločin, který soudce může potrestat až čtyřmi lety vězení. Erdogan, který zemi vládne už více než deset let, kvůli urážce stíhal desítky lidí, například karikaturisty, tureckou královnu krásy a několik teenagerů.

Lékař kvůli snímkům, které umístil na sociální síť, dostal výpověď v práci.

Lékařova obhájkyně tvrdí, že zatímco obžaloba Gluma charakterizovala jako „monstrum v záporné roli", podle ní nemůže být tato postava označována jednoznačně za zlou. „Je v ní střet mezi dobrem a zlem. Glum je v zásadě vnímán jako oběť společnosti," uvedla právnička.

Soudce podle ní sice filmy zná, ale neumí říci, jestli je Glum dobrý, nebo špatný. O tom teď budou rozhodovat filmoví experti a psycholog.

Postavu Gluma vytvořil spisovatel J. R. R. Tolkien. Poprvé se objevil v novele Hobit a později v trilogii Pán prstenů, podle nichž vznikly filmy. Je popisován jako protipól Tolkienových hrdinů, hobitů Froda Pytlíka a Bilba Pytlíka, ale také jako oběť mocného prstenu, který mu zatemňuje mysl.

Reklama

Související témata:

Související články

Turecký prezident lituje sestřelu suchoje

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal v sobotu poprvé najevo lítost nad úterním sestřelením ruského bombardéru, které vyhrotilo vzájemné vztahy obou zemí....

Turecko nezavede reciproční sankce proti Rusku

Turecko nebude reagovat na „emocionální” reakce Ruska a nebude zasahovat proti ruským občanům či zájmům na tureckém území. V souvislosti s prudkým ochlazením...

Výběr článků

Načítám