Hlavní obsah

Dovolená se nyní kupuje jen se slevou

Právo, bor

Skončily slevy, které cestovky nabízely zákazníkům za včasný nákup, a naplno se rozeběhly slevy na poslední chvíli. Ceny v klasickém katalogu zpravidla neplatí, jsou jen projevem nenaplněných představ o tom, za kolik by cestovka ráda svůj zájezd prodala.

Foto: Profimedia.cz

Staré město v turecké Antalyi. Ilustrační foto

Článek

Vyznat se v internetové džungli, kde dovolenou nabízejí stovky prodejců, je obtížné a srovnávání je zdlouhavé.

Nejsnadněji získáte představu o tom, co a za kolik se nabízí, na portálu některého z velkých a renomovaných internetových prodejců. Ti soustřeďují nabídku několika set touroperátorů. Od kterého z nich je vámi vybraný zájezd, to se tak snadno nedozvíte. Je povinností prodejce to uvádět, ale dá vám hodně klikání, než jméno toho, kdo zájezd pořádá, najdete.

Pokud nemáte svou vyzkoušenou cestovku, k níž jdete najisto, je lepší to vzít přes prodejce. Kromě jednodušší orientace můžete do jisté míry počítat i s tím, že svědomitý prodejce ze své nabídky odstraní takového touroperátora, u něhož tuší problémy. Sám se tak chrání. Nejen před poškozením své pověsti, ale většinou také před ztrátou provize. Byť v případě nedávno zkrachovalé CK Redgreentours tomu tak nebylo.

Faktor 100

Před pár týdny přišla cestovní agentura Invia.cz s novinkou, kterou si jako první mohou vyzkoušet právě někteří zákazníci zkrachovalé CK Redgreentours. Novinka se jmenuje Faktor 100 a Invia.cz ji poskytuje zdarma všem, kteří si koupí zájezd jejím prostřednictvím.

Pokud cestovka zkrachuje, má její pojišťovna šest měsíců na to, aby shromáždila všechny pohledávky, a teprve poté začne zákaz­­­níkům peníze vracet. Posledních několik případů ukázalo, že se tak nemusí stát v plné výši, pokud je CK nedostatečně pojištěna.

Faktor 100 podle marketingového ředitele Invia.cz Michala Tůmy umožňuje získat do týdne po krachu cestovky voucher na nákup dalšího zájezdu v hodnotě, kterou jste zaplatili. Zákazník nečeká šest měsíců, nestrachuje se o své peníze a může prakticky ihned na plánovanou dovolenou odjet.

Tuto službu – pojištěné pojištění – nabízí Invia.cz ve spolupráci s AXA Assistance. Ta není dobročinným ústavem a nevyplácela by sto procent, kdyby hrozilo, že se jí vrátí jen deset. Nepřímo tak usvědčuje pojišťovny, které po krachu cestovek tvrdí, že vyplatí jen tolik, kolik činí pojistná částka, z dezinterpretace příslušného zákona.

Turek si mne ruce, Řek jimi lomí

Hospodářsko-politická situace v Evropě se polarizuje a to se odráží i na tom, kam kdo pojede na dovolenou. Pokud se nestane nic dramatického, bude nynější léto znamenat bohaté žně pro turecký turistický byznys. Kvalitní hotely, dobré služby, příznivé ceny, dlouhá sezóna a především fakt, že se jeho jméno neskloňuje na titulních stránkách novin, dává Turecku mimořádnou šanci.

Ruce si mne i Chorvatsko, které má od všeho „tureckého“ sotva polovinu, ale už stačilo zdražit mýtné na dálnicích a záplavy slev se tam rozhodně čekat nedají. [celá zpráva]

Řekové mají jistě mnoho důvodů lomit rukama, ale turismus by mezi nimi být nemusel. Strašení nepokoji, stávkami a dalšími problémy je velice účelové.

Minulá léta ukázala, že nikdo z těch, kteří na dovolenou do Řecka jeli, nestrádal v důsledku mimořádných situací a není důvod, proč by tomu mělo být jinak.

Vyvracet poplašné zprávy je obtížné, byť se občasné poplašné události odehrávají na jednom aténském náměstí a v několika přilehlých ulicích, stovky kilometrů od nejbližších turistických letovisek.

Egypt dostal do vazu

V očích mnoha potenciálních cestovatelů do Egypta dostala země ránu do vazu středečním dramatickým varováním ministerstva zahraničí o teroristické hrozbě na Sinaji. Zejména expresívní vyjádření mluvčího ministerstva se svým vyzněním blížilo bití na poplach. [celá zpráva]

České cestovky by ocenily britské ministerstvo zahraničí. To sice varuje před cestami na Sinaj, ale jako nebezpečné označuje území na sever od silnice Suez–Taba, tedy daleko od letovisek jako Šarm aš-Šajch nebo Dahab i od hodně navštěvovaného kláštera sv. Kateřiny.

Obecně však platí, že po pádu Mubarakova režimu se bezpečnostní situace v Egyptě zhoršila, strach ztratili nejen slušní lidé, ale i ti, kteří by ho raději mít měli. Vzrostla obecná kriminalita, hlavu zvedla i militantní islamistická seskupení a jejich členové. Nic z toho rozhodně nezvyšuje pohodu a pocit bezpečí, který by člověk na dovolené očekával.

Reklama

Výběr článků

Načítám