Hlavní obsah

Zvýšení platů o 15 procent je cupování rozpočtu, vzkazuje Schillerová učitelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) zásadně odmítla požadované navýšení platů učitelů o 15 procent pro rok 2020. Doslova takové požadavky označila za cupování sestaveného rozpočtu. Školské odbory však volají po schůzce s premiérem a jsou ve stávkové pohotovosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na schůzi Sněmovny.

Článek

Vláda pro rok 2020 plánuje navýšení platů učitelů o 10 procent. Růst platů o 15 procent, jak požadují odbory, považuje Schillerová za nereálný. Šlo by podle ní o další zásah až 5 miliard do rozpočtu.

„Neumím si to představit a považuji to za nereálné. Držíme závazek, který jsme dali do vládního prohlášení, ale takovéto cupování rozpočtu si představit neumím,“ řekla v pondělí při příchodu na vládu ministryně Schillerová.

Zkušení učitelé čekají navíc 3000, ne 1750 korun, říká šéf školských odborů

Domácí

Závazek je takový, že vláda chce, aby byl průměrný plat učitele v roce 2021 okolo 45 tisíc korun. Pro rok 2021 se tak počítá s růstem okolo 9 procent.

Vláda nyní pro příští rok počítá v rozpočtu s desetiprocentním zvýšením platů učitelů. Zatím není jasné, jak se částka rozdělí. Ministr Plaga přišel v pořadí s několikátým návrhem na rozdělení. Podle toho posledního by měli všichni pedagogové do základu výdělku místo slibovaných 2250 korun dostat 2700 korun a zbývajících 900 korun pak do odměn.

Plaga: Chci to odblokovat

„Rozhodl jsem se pro plošné navýšení o 2700 korun. Protože chci tu situaci s odbory odblokovat, tak tři čtvrtiny částky půjdou do plošného navýšení pro všechny,“ řekl Plaga. Podle něj by se tak mladým učitelům či učitelkám v mateřských školách od ledna zvedl základ výdělku zhruba o deset procent.

Aby šlo do tarifů celých deset procent, podle Plagy není možné. „Je to vybalancovaný návrh, který má ale omezení. Například k tom, že věci, které jsme chtěli řešit v roce 2020 jako progrese, jako jsou třeba třídnické příplatky, budou muset počkat do roku 2021,” doplnil Plaga.

Ministryně Schillerová s takovými změnami souhlasí. „Vítám, že posunul pevnou částku do tarifů. Chápu i to, že chce nechat větší kompetence v rozhodování krajům a ředitelům škol,“ dodala Schillerová.

Odbory chtějí Babiše

Odbory zatím nový návrh nekomentovaly, ale očekávají, že celou věc rozhodne premiér. „Fixní částka se posouvá. Je to nedůstojná hra pro učitele. Měl by to rozseknout premiér,“ uvedl předák školských odborů František Dobšík.

Setkání s premiérem zatím Plaga neplánuje. Novinářům v pondělí na jednání vlády řekl, že počká na reakci odborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám