Hlavní obsah

Zkušení učitelé čekají navíc 3000, ne 1750 korun, říká šéf školských odborů

Právo, Jiří Mach

Plošné navýšení kantorských platů o 1750 korun by popřelo zásluhy těch zkušených, namítl k plánu vlády v rozhovoru pro Právo šéf školských odborů František Dobšík.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Článek

Vláda přišla s nabídkou, že by všichni učitelé dostali na tarifech přidáno 1750 korun. Co vám na tom vadí?

Ještě se o tom budeme s ministrem školství bavit příští týden. Je to nevýhodné. Napřed jsme očekávali, že se tarify budou navyšovat o 15 procent. Potom to kleslo na deset procent, nakonec na pět procent. Tak je to na učitele trochu habaďůra.

Ale o tom, že se budou platy kantorů navyšovat o deset procent, z čehož polovina by měla jít na tarify, ministr mluvil od začátku.

My jsme s tím nikdy nesouhlasili, a když už, tak jsme požadovali, aby veškeré navýšení šlo do tarifů. Teď jsme ale v situaci, kdy mají všichni dostat 1750 korun nehledě na odsloužené roky. Mnozí zkušení učitelé očekávali, že se jim plat navýší o 3000 až 4000 korun. Ale paušální částkou se popírá jakákoliv zásluhovost. Toto se dělá v naprosto krizových chvílích.

Vláda tím chce tedy přispět hlavně nejhůř placeným a nováčkům?

Měl by to být plošný platový příplatek od 4. platové třídy po 14. třídu. Začínajícímu učiteli s 28 tisíci to hodí třeba šest až sedm procent. Ale učitel na sklonku kariéry bude mít navíc čtyři procenta. A zbytek by měl snad ve volných složkách platu. Ale o té už rozhoduje ředitel.

Toto opatření vláda dělá pro vyloženě nízkopříjmové. Ale kdyby i ten začínající učitel dostal 10 procent, tak se mu základ zvedne o 2800 a dostane se přes 30 tisíc. V Praze to možná není zajímavé, ale někde ano. Ale s tímto plošným příplatkem budeme pod 30 tisíci. Zajímavé je to akorát pro pedagogy z kategorie  čtvrté páté platové třídy, kam spadá část asistentů pedagoga.

Takhle se platový systém deformovat nemá, to si můžeme dovolit u lidí pod minimální mzdou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám