Hlavní obsah

Prymula: Tempo nárůstu nových případů zpomalilo

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Oproti minulému týdnu podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) nyní nárůst počtu nových pozitivních případů koronaviru zpomalil. Prymula to řekl na páteční tiskové konferenci k vývoji epidemie. Současně krátce před brífinkem prostřednictvím Twitteru vyzval občany, aby zůstali o prodlouženém víkendu doma s rodinou. Za deštivého počasí jim doporučil četbu nebo třeba sledování filmu. Příští týden resort ještě více omezí také shromažďování lidí.

TK ministerstva zdravotnictví Romana PrymulyVideo: Novinky

 
Článek

Podle ministra nárůst nakažených tento týden není tak dramatický, což je „dobrá zpráva, ale zdaleka ne vítězství”. Podle celkových dat epidemie v Česku totiž stále sílí.

„Nejde nám ani tak o to, jestli máme dva nebo tři tisíce nově pozitivních, ale o to, jakým způsobem tato data ovlivňují náš systém a jeho kapacitu,” prohlásil Prymula s tím, že primárním ukazatelem jsou nárůsty hospitalizovaných, kteří vyžadují vysoce intenzivní péči, či počty zesnulých.

Většina okresů na semaforu je nově oranžová

Koronavirus

Ohradil se také proti lidem, kteří epidemii onemocnění covid-19 zlehčují. „To, že někteří zpochybňují, že se tu něco děje, není v tuto chvíli korektní. Tato data jsou naprosto reálná, opatření jsou proto naprosto namístě,” uvedl.

Ministr také informoval o tom, že se pracuje na dalším navyšování testovacích kapacit, současná kapacita je asi 23 tisíc vzorků denně. Po navýšení by to mělo být zhruba 30 tisíc. Postupně se podle něj také navyšují trasovací kapacity, v Praze se pak restartuje systém, aby se zkrátila doba trasování. Pražští hygienici totiž mají několikadenní skluz.

Nic neříkající pokles čísla R

Prymula zároveň v pátek představil nové číslo R, tedy ukazatel toho, kolik dalších lidí může infikovat jeden nakažený člověk. Před týdnem bylo číslo R na hodnotě 1,6. Nyní se hodnota pohybuje někde okolo čísla 1,4.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek ale upozornil, že to nemusí nyní nic vypovídat o celkové situaci, protože se jako obvykle očekává v pátek navýšení hodnoty kvůli dohánění restů před víkendem. Navíc se projeví i prodloužený víkend.

Krátce před tiskovou konferencí se Prymula také obrátil na občany prostřednictvím sociální sítě Twitter s žádostí, aby zůstali o víkendu doma.

Prymula také ujistil, že nechce překotně zavádět opatření, ale případně vždy s několikadenním rozestupem, aby bylo možné sledovat, jak opatření fungují a zda se to projevuje na denních nárůstech. Avizoval ale, žepříští týden přibudou další opatření týkající se shromažďování lidí. Dotknout se prý hlavně volnočasových aktivit, nikoliv sportu.

„Opatřeními, která jsme udělali, jsme schopni reprodukční číslo srazit někam k 1,2. Ale potřebujeme ho dostat pod jedna,” osvětlil.

Aktuální epidemiologická situace v Česku není příznivá, od začátku září padají rekordy v počtu nových denních přírůstků nakažených. Za čtvrtek přibylo 2913 nových případů, což ministr považuje za rekord tohoto týdne, a s nemocí bojuje aktuálně 30 425 lidí.

Mapa nových případů dál tmavne: Nejhorší situace je v Praze a okolí a na Liberecku

Domácí

Vzhledem k vysokým denním nárůstům lze očekávat, že nějakou dobu ještě porostou počty nemocných, kteří budou potřebovat nemocniční péči. Podle Prymuly je nyní hospitalizováno 740 pacientů.

Podle posledních dat zveřejněných ministerstvem zdravotnictví je situace ohledně šíření koronaviru nejhorší v Praze a okolí a na Liberecku. Nejlépe si naopak stojí okres Most.

Praha zatím stále jako jediná svítí na tzv. covidovém semaforu, který odráží riziko nákazy v jednotlivých okresech, červeně. Jde o nejzávažnější stupeň, který značí přetrvávající či narůstající komunitní přenos. V oranžovém stupni jsou pak zhruba dvě desítky dalších okresů. V zelené je zbytek republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám