Hlavní obsah

Zůstaňte doma, vyzval neočkované seniory jihočeský hejtman Kuba

– České Budějovice

Jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS) vyzval všechny seniory nad 60 let v kraji, aby na nutné minimum omezili veškeré kontakty. Ty, kteří navíc nejsou očkovaní proti covidu, požádal, aby vůbec neopouštěli domov. Kuba to řekl po jednání krajského krizového štábu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Článek

„Jestli tomu v tuto chvíli může někdo pomoci, jsou to senioři nad 60 let. Bez jejich osobního přínosu ta situace vyřešit nepůjde,“ řekl Kuba a připomněl statistiky z nemocnic, ve kterých drtivou většinu pacientů na akutních lůžkách tvoří právě senioři nad 65 let, převážně bez očkování.

Vyzval proto, aby všichni, hlavně pak senioři nad šedesát let, minimálně další dva týdny na nutné minimum omezili své kontakty, „a to jak pracovní, tak společenské a rodinné“, řekl Kuba.

Moravskoslezský kraj chce omezit hromadné akce

Domácí

Za svůj kraj také vyzval ministerstvo zdravotnictví, aby zrychlilo přístup ke třetí dávce vakcíny. „Vyzýváme ministerstvo, které spravuje rezervační systém, aby nečekalo na 1. prosince. Navýšili jsme kapacity, jsme připraveni lidi očkovat,“ ujistil.

Ministerstvo ve spolupráci s hlavním hygienikem by pak podle něj mělo rozhodnout také o omezení veřejných akcí, aktuálně zejména adventních trhů. „Na těchto akcích je složité dodržovat hygienická opatření,“ zdůvodnil Kuba s tím, že kraj samotný takové rozhodnutí udělat nemůže.

Testovat po kontaktu by se měli i očkovaní, míní nastupující vláda

Koronavirus

V tuto chvíli však podle Kuby nehrozí, že by jihočeské pacienty museli kvůli nedostatku kapacit krajských nemocnic převážet do jiných krajů, jak to aktuálně hrozí na jižní Moravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám