Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj chce omezit hromadné akce

Ostrava
Aktualizováno

Moravskoslezský kraj chce od hygieniků, aby omezili konání hromadných akcí v regionu. Důvodem je úterní rekordní přírůstek 3056 pozitivně testovaných na covid v kraji.

Foto: Pavel Karban, Právo

Hejtman Ivo Vondrák (ANO)

Článek

Ještě v úterý platilo, že v pondělí se v Ostravě sejde krizový štáb Moravskoslezského kraje, na kterém vedení hejtmanství projedná a dohodne s hygieniky případné lokální opatření.

„Což ale neznamená, že by nemohli hygienici rozhodnout sami. Je to jejich kompetence. My vidíme největší problém v konání hromadných akcí, kde se nedodržují hygienická opatření,“ řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO) s tím, že vedení kraje zašle ještě před pondělním jednáním hygienikům dopis, aby v pondělí už mohli jednat nad konkrétními návrhy.

Zlínský primář: Řeknu to natvrdo. Nápor zatím není tak vysoký proto, že část pacientů zemře

Domácí

Neuběhlo ani čtyřiadvacet hodin a hejtmanství rozhodlo, že nebude čekat do pondělí. Chce po hygienicích, aby omezili hromadné akce okamžitě.

Předejít kolapsu

Hejtman Vondrák už požádal Krajskou hygienickou stanici v Ostravě o pomoc při řešení stále se zhoršující epidemiologické situace v regionu. „Jde nám o jediné. Zpomalit šíření nákazy, předejít kolapsu zdravotnictví a zabránit lockdownu. Nikdo si nepřejeme, aby se musely děti vrátit k distanční výuce, aby byly uzavřeny obchody i služby a lidé nemohli vycestovat za město. To byla poměrně nedávná tvrdá realita, kterou si už prostě nechceme zopakovat,“ apeloval hejtman s tím, že dočasné omezení společenských akcí je nyní mnohem menší zlo.

„Už jsem v dopise krajskou hygienu vyzval, aby přijala mimořádná opatření na území regionu, je to v tuto chvíli právě jejich kompetence. Například omezení kapacity společenských akcí minimálně na polovinu by mohlo být efektivní,“ nastínil hejtman, který požádal hygieniky také o zpřísnění kontrol dodržování stávajících mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví. Konkrétní návrhy hygieniků by měly být projednány na pondělním jednání krajského krizového štábu.

Omezíme společenský život na 14 dní, oznámil zlínský hejtman

Domácí

Vondrák se však obrací i na obyvatele kraje. „Prosím, aby i oni k aktuální situaci přistupovali zodpovědně. Přístup každého z nás a důsledné dodržování všech opatření mohou pomoci s koronavirem účinně bojovat. Pojďme se, jak se říká, kousnout. Omezme sociální kontakty, nosme poctivě respirátory, buďme ohleduplní, vydržme to. Vždyť ta covidová čísla jsou děsivá,“ upozornil a doplnil, že pozitivně testovaných v regionu je už skoro 30 tisíc. „Nemocnice se plní,“ poukázal.

Podle něj je aktuálně v nemocnicích v kraji 802 covidových pacientů, z nich 99 potřebuje intenzivní péči. Denně je v regionu průměrně hospitalizováno vždy dalších 20 lidí, což při aktuální obsazenosti 82 procent covidových lůžek může znamenat hrozbu vyčerpání lůžkových kapacit.

„Všechna fakta nás přiměla krajské hygieniky oslovit a požádat je, aby zvážili všechny možnosti, jak aktuální velmi vážnou situaci řešit. Jsou to jejich kompetence, nediktujeme jim, co mají dělat, jen je vyzýváme, aby řešení pandemie zintenzivnili. Jsme připraveni je podpořit, protože chceme, aby se pandemie konečně stala minulostí a přestala nám ovlivňovat a řídit naše konání i životy,“ vysvětlil hejtman Vondrák.

Reklama

Výběr článků

Načítám