Hlavní obsah

Ztracených psů bylo o Silvestru méně. Pomohla osvěta

Fotografie vyděšené fenky krčící se na Nový rok u dveří domu v Liberci-Ruprechticích oběhla o víkendu sociální sítě. Příběh ztraceného zvířete, které vyděsily půlnoční ohňostroje, má díky tomu šťastný konec. Podle lidí z útulků a organizací, které se o zvířata starají, bylo tentokrát takových případů méně než předchozí roky.

Foto: Útulek Dášenka

Ztracený Ben. V Tanvaldu se na Silvestra vytrhl z vodítka, našel se v osm kilometrů vzdálených Příchovicích.

Článek

„V minulých letech jsme konkrétně na Jablonecku řešili třeba deset až patnáct případů ztracených psů, teď je to díkybohu méně. Letos to byli čtyři ztracení pejsci, všichni na Tanvaldsku,“ řekla včera Právu Dagmar Kubištová z Ligy na ochranu zvířat, která spravuje útulek Dášenka v Lučanech nad Nisou.

„Tři z nich už jsou zpátky doma. Hledá se ještě třináctiměsíční jezevčík,“ uvedla Kubištová. Menší počet vyděšených zvířat si Kubištová vysvětluje jako důsledek osvěty.

„Všechny útulky i různé spolky na to před Silvestrem upozorňují. Varují lidi, aby nenechávali zvířata samotná nebo na volno bez vodítka. Určitě to má vliv, i když pořád jsou i ti, kteří si myslí, že jim se to stát nemůže,“ zmínila Kubištová.

Silvestr. Každoroční postrach psů

Domácí

Psi vyděšení výbuchem petardy nebo ruchem vystřelené rachejtle podle ní mohou během silvestrovské noci urazit i mnohakilometrové vzdálenosti.

„Většina lidí si myslí, že se vrátí zpátky domů, ale tak to není. Chovají se tak, že nevidí, neslyší a doslova letí,“ říká Kubištová.

Dokládají to podle ní i ak­tuální případy. Již zmíněnou fenku, nalezenou v libereckých Ruprechticích, hledali podle Kubištové její majitelé na úplně opačném konci stotisícového města. Psa zachránilo, že ho někdo vyfotil a umístil fotku na sociální sítě.

Hluk v domě rozčílil na Nový rok staršího muže. Když si stěžoval, soused ho bodl

Krimi

Další pes se v Tanvaldu ztratil poté, co se utrhl z vodítka, na kterém byl uvázaný u baráku. „To byla prý taková síla, že úplně vyrval karabinu a letěl. Našel se na Nový rok o osm kilometrů dál v místech, kde by nikoho nenapadlo, že tam bude. Letěl střemhlav a celou tu příšernou noc plnou střílení strávil venku. Měl sedřenou packu, byl promoklý a vyděšený, ale hlavně živý,“ popsala Dagmar Kubištová další letošní případ.

V zoo žádná opatření

Možná méně stresu nahání silvestrovská noc chovatelům v zoologických zahradách. Třeba v Liberci, nejstarší české zoo, žádná opatření kvůli rachejtlím a petardám nedělají.

„Těžíme z toho, že v okolí zoo je zákaz používání pyrotechniky, i když to neznamená, že se to vždy dodržuje. Nikdy jsme s tím ale neměli problém, nestalo se, že by třeba stresem uhynula mláďata nebo dospělá zvířata,“ řekla Právu mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Pes ve vánočním kostýmu uklízí britské ulice, naučil se to ve Španělsku

Koktejl

Teplomilná zvířata jsou po­dle ní teď během zimy navíc přes noc zavřená ve vnitřních prostorách. „Ale třeba dravé ptáky nebo takiny nikam zavřít nemůžeme. Ti museli přečkat silvestrovskou noc venku,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám