Hlavní obsah

Silvestr. Každoroční postrach psů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro zvířecí záchranáře je bezkonkurenčně nejpernějším měsícem v roce prosinec. Jen na Českobudějovicku zaznamenávají kvůli bouchajícím petardám a ohňostrojům desítky výjezdů k vyděšeným a zatoulaným psům. V některých případech končí oslavy pro domácí mazlíčky i smrtí.

Foto: ČTK/AP

Pes protestující v Bruselu proti vládním opatřením.

Článek

„Zatímco někdo bujaře slaví a bouchá petardy, my jezdíme a zachraňujeme zvířata. Ne vždy se to podaří. Nevzpomínám si na Silvestra, který by se obešel bez smrti psa nebo jeho těžkého zranění,“ řekl Právu zvířecí záchranář Vladimír Kössl z odchytové stanice Animal Rescue.

Velká města většinou bez ohňostrojů

Domácí

Petardy některé psy opravdu vyděsí, začnou zmateně utíkat a nevnímají své okolí. „Vběhnou pod jedoucí auto nebo na tenký led řeky. V podstatě každý rok máme jeden takový případ,“ konstatuje záchranář s tím, že hektické období začíná už před Mikulášem a pokračuje i den dva po Silvestru.

„Zrovna jsme přivezli křížence, kterého našli lidé u Borku, a už jsme ho předali majitelům,“ zmínil jeden ze zásahů Kössl. Ztrátu psů hlásí na telefon Animal Rescue České Budějovice většinou majitelé, další telefony jsou od lidí, kteří zatoulaného psa najdou nebo zahlédnou. „Opravdu je to různé, ale v této době se nezastavíme. Většinu odchycených psů vracíme hned majitelům, někdy je to však složitější,“ vysvětluje Kössl.

Na závěr roku pojišťovny zveřejňují perličky z nehod svých klientů

Finance

Zdůraznil, že chovatelé by se měli snažit nehodám a ztrátám předejít. „Nejlepší je psy k ohňostrojům a petardám nevodit. Pokud pejskaři vědí, že jsou jejich psi na petardy citliví, měli by je venčit v těchto dnech na vodítku, klidně i na dvou vodítkách, samozřejmostí by měl být i správně utažený obojek. Kvůli výběhu si mohou vzít stopovací vodítko,“ radí Kössl.

Podle něj se pes dá na hluk i vychovat, ale začít se musí většinou u těch mladších. „V žádném případě by chovatelé ale neměli být přecitlivělí a psy litovat, když letí kolem petarda. Důležité je nastavit jim jasná pravidla při výchově, ale logicky se také musí vyhýbat situacím, která jsou pro jejich zvířata opravdu stresová,“ míní záchranář.

Hospody se do oslav Silvestra nehrnou

Ekonomika

Důležitá je výchova

Animal Rescue má útulek v Nové Vsi u Českých Budějovic, kam jen v prosinci přibyli například dvouletý americký stafordšírský teriér odchycený v Týně nad Vltavou, asi osmiletý kříženec z Hlincovy Hory a kříženec labradora z Nové Vsi.

„Zatím jsme zaplnění asi z poloviny, když tady máme většinou psy náročné na výchovu nebo psy, kterým zemřel majitel. Hodně lidí si pořizovalo psy kvůli covidu, aby nebyli sami doma, a teď volají, že mají problémy s výchovou. Je důležité, aby pejskaři se svými mazlíčky pracovali a snažili se je vychovávat,“ dodal Kössl.

Reklama

Výběr článků

Načítám