Hlavní obsah

Zoologové: Nesbírejte ježky jako houby

Právo, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech nosí lidé do jihočeských záchranných stanic ježky, které najdou v přírodě. Mají pocit, že jsou opuštění a zimu bez pomoci lidí nepřežijí. Zoologové ale před tímto „dobrým“ úmyslem varují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ježci se připravují na zimování a dělají si tukové zásoby. Pomoc lidí v tomto období potřebují pouze zranění ježci, kteří jsou například chycení do pastí, případně malá mláďata vážící méně než 350 gramů.

Před několika dny přinesla žena pět ježků do záchranné stanice v zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou. Zcela zbytečně, protože byli zdraví.

Lidé v Německu si stěžují na pářící se ježky. Jsou moc hlasití

Koktejl

„Ježky jsme odblešili a zbavili klíšťat, dali jim masovou směs s červy a pak je pustili zpět do přírody. Pokud lidé nevědí, jak poznat, kdy ježek potřebuje pomoci, mohou nahlédnout do takzvaného ježčího kalendáře. Tato pomůcka napoví, zda ježka nechat v přírodě, či ho odnést do záchranné stanice,“ uvedl Roman Kössl z hlubocké zoologické zahrady.

Ježčí kalendář je k dispozici na internetových stránkách zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám