Hlavní obsah

Změna kvůli uprchlíkům, roušky mají být povinné u dětí podle věku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje úpravu nařízení o nošení respirátorů a roušek u dětí, ve středu by ji měla projednat vláda. Povinnost nosit roušku bude nově začínat pro děti od šesti let věku, ne od zahájení školní docházky jako dosud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Důvodem je, aby se povinnost vztahovala i na dětské uprchlíky z Ukrajiny. V úterý to řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Respirátory jsou povinné od poloviny března už jen ve veřejné dopravě, zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb. Děti do 15 let mohou nosit i roušky.

Kromě předškolních dětí mají výjimku z nošení respirátorů také osoby s poruchou intelektu či mentálních schopností, hospitalizovaní, klienti pobytových sociálních služeb nebo řidiči veřejné dopravy. Nemusí je nosit ani lidé, kteří mají lékařem potvrzeno, že jim to jejich zdravotní stav neumožňuje. Nutné nejsou ani po dobu konzumace jídla.

Respirátory už jen ve veřejné dopravě a nemocnicích

Koronavirus

Děti uprchlíků jsou od povinné školní docházky v ČR osvobozeny po tři měsíce od příchodu, většina tak do škol musí nastoupit případně až v září. Respirátory chrání jejich nositele i jejich okolí kromě covidu-19, kvůli kterému bylo jejich nošení v Česku zavedeno, také proti ostatním onemocněním dýchacích cest. Právě ta jsou spolu se střevními potížemi nejčastějšími akutními zdravotními problémy, se kterými v současné době uprchlíci vyhledávají zdravotní péči.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) minulý týden uvedl, že na středeční jednání vlády by měl přinést také návrh na zjednodušení uznávání odborných kvalifikací zdravotníků přicházejících z Ukrajiny. V současné době mohou nastoupit na praxe do zařízení, která mají akreditace pro vzdělávání, a pak pracovat pod dohledem. Nově by zřejmě mohli ošetřovat alespoň další Ukrajince.

Reklama

Výběr článků

Načítám