Hlavní obsah

Zlínští hygienici dostali přes prsty, čísla o nakažených v obcích museli smazat

– Zlínský kraj
Právo, Aleš Fuksa

Pouze několik hodin si mohli lidé na webových stránkách zlínských hygieniků prohlížet data o počtech pacientů s koronavirem v jednotlivých obcích Zlínského kraje. Hygienici je na web vložili v pátek odpoledne. V sobotu nad ránem je však museli vymazat. Na příkaz ministerstva zdravotnictví, pod které hygienické stanice spadají.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Sochy Tomáše a Jana Antonína Bati ve Zlíně v době koronavirové pandemie.

Článek

Lidé se tak už nedozví, kolik případů zjistili hygienici v jejich obci či městě, data jsou teď vedena pouze po okresech. Důvodem stáhnutí informací z webu možné „lynčování” nakažených lidí v menších vesnicích.

„Zveřejňovat počty nakažených podle obcí považujeme za nevhodné, protože je zde vysoké riziko stigmatizace nakažených osob a jejich rodinných příslušníků. Ministerstvo zdravotnictví od začátku epidemie klade vysoký důraz na ochranu nakažených a jejich rodin. Považujeme proto za důležité komunikovat informace o pozitivních případech maximálně na úroveň jednotlivých okresů příslušného kraje,“ vysvětlila Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Zlínští hygienici i přes odpor vlády zveřejnili počty nakažených v jednotlivých obcích

Koronavirus

Jak dále přiznala, ministerstvo nově vydalo pokyn ke sjednocení postupu krajských hygienických stanic v poskytování informací o koronaviru pro veřejnost. Zlínští hygienici tak neměli jinou možnost, než data s počty zjištěných infikovaných osob podle obcí ze svého webu smazat a nahradit je souhrnnými čísly za každý ze čtyř okresů kraje. Redakce se snažila během soboty zjistit reakci zlínských hygieniků. Odpovědi se však nedočkala s odkazem, že zareagují nejdříve v neděli.

Babiš o datech: To nelze

Proti zveřejňování počtů z jednotlivých obcí je také premiér Andrej Babiš (ANO). „Včera (ve středu) jsem řešil jeden dotaz jedné paní z Moravy. Její vnučka chodí do školy, kde se nakazila učitelka. Konzultoval jsem to se šéfkou hygieny a samozřejmě to není možné dávat tuto informaci, protože by to samozřejmě přineslo strašné problémy,“ uvedl ve čtvrtek večer po jednání vlády Babiš.

Zveřejnění počtu nemocných v jednotlivých obcích obhajovali zlínští hygienici tím, že se na ně ve velkém obraceli starostové s prosbou o více informací.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Neustále jsme byli zahlcování prosbami starostů, jak jsou na tom ty které obce. Nejde o utajované informace, nezmiňujeme jména, ani zda jde o muže nebo ženu, žádný ročník narození. Ani, zda má člověk cestovatelskou anamnézu nebo komunitní sekundární přenos. Jde jen o název obce a počet případů v ní zjištěných,“ vysvětlovala ještě v pátek ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková.

Dalším důvodem zveřejnění čísel byly podle Sedláčkové i lživé informace objevující se na sociálních sítích a mezi lidmi. Hygienici podle ní vnímali od občanů stále vyšší tlak na více informací. „Veřejnost by měla být informována, jestli je nebo není v její obci pozitivní případ COVID-19,“ dodala ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám