Hlavní obsah

Zlínský hejtman Holiš: Potřebuji rychle zatáhnout za ruční brzdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) popsal pro Právo problémy, se kterými se v současné době kraj potýká.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lídr ANO ve Zlínském kraji a dosavadní starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš.

Článek

Hlavní krajští hygienici se ve středu domluvili s ministrem zdravotnictví, že mimořádná opatření plošně vydá až ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) pro celé Česko. Co tomu říkáte?

Já mám informaci od ředitelky Krajské hygienické stanice Zlínského kraje, že apel, se kterým jsme v úterý ve Zlínském kraji přišli, se projednával ve středu na poradě všech hygieniků v Praze. S podobným návrhem přišly nyní i další hygieny, které ještě v úterý žádná tak velká opatření činit nechtěly. Údajně ale na ně začali tlačit hejtmani. Protože se situace razantně zhoršuje všude.

Ve středu chtělo již více krajů podobné opatření, se kterým jsme přišli my. Tedy se zákazem hromadných akcí nad sto lidí. Středeční jednání hygieniků směřovalo k tomu, že už nepůjde o vydávání opatření jednotlivými hygienami, jak po hygienách ještě v úterý požadoval ministr zdravotnictví, ale že to vydá ministr zdravotnictví plošně na celé území České republiky.

Co na to říkáte?

Já se nad tím usmívám. Protože úterní jednoznačná vyjádření hejtmanů se tímto nulují. Už v úterý odpoledne jsme tušili, že jdeme do špatných časů. Za mě pořád platí, že není na co čekat. Je mi jedno, jestli opatření o zákazu hromadných akcí nad sto lidí vydá naše hygiena, nebo ministr zdravotnictví pro celé území země. Potřebuji ale rychle zatáhnout za ruční brzdu.

Omezíme společenský život na 14 dní, oznámil zlínský hejtman

Domácí

Čekal jsem, že ten proces půjde rychleji. Vedu jedno jednání za druhým. Údajně má ve čtvrtek zasednout vláda, pak by měla v pondělí. Večer si budu ověřovat, kdy by mohlo opatření pro náš kraj být vydané. Původně jsem do jednání s hygienou šel s tím, že jej chci mít vydané od úterý 23. listopadu od sedmnácté hodiny. To mi hygiena nebyla schopna splnit.

Bude mít podle vás ministr zdravotnictví odvahu k tomu, aby vydal zákaz hromadných akcí nad sto lidí pro celou republiku?

Stále doufám v to, že po úterním apelu ze Zlínského kraje si všichni nejen na hygieně, ale i na ministerstvu zdravotnictví uvědomí vážnost situace ve Zlínském kraji.

Doufáte, že ministr zdravotnictví vyrukuje se zákazem hromadných akcí nad sto lidí?

Pokud s tím nevyrukuje, bude to pro mě obrovské zklamání.

Zklamání ve vztahu k čemu či ke komu?

K postupu ministerstva i samotného ministra. Ministr zdravotnictví mi ještě v úterý před všemi hejtmany doslova řekl: „Máte v území vlastní hygienu. Ta vydá opatření. My teď vydávat plošně nic nebudeme.“ A ve středu se dozvídám, že ministerstvo ústy pana ministra řeklo: „Budeme to vydávat my.“ Pro mě je to obrat za jeden den o sto osmdesát stupňů.

Zlínský primář: Řeknu to natvrdo. Nápor zatím není tak vysoký proto, že část pacientů zemře

Domácí

Nejsem zatím spokojený s odpovědí, která se mi dostala. Ale to jsem mluvil jen se zástupci hygieny. Nemohu tedy pana ministra zatím soudit. Jen jsem vyzval vedení krajské hygieny, aby mi jednoznačně řeklo, kdy k omezení přistoupí. Ale hygiena to zatím neumí stanovit. Takže stále čekám.

Reklama

Výběr článků

Načítám