Hlavní obsah

Zlatý poklad, který u Stříbra vyhrabali divočáci, má cenu vesnice

Právo, Jiří Šolc

Ojedinělý nález zlatých a stříbrných mincí z druhé poloviny 14. století představilo ve středu Západočeské muzeum v Plzni. Kromě toho, že jde o nemalý poklad, za který by si člověk ve středověku koupil menší vesnici, je také kuriózní, jak byl vůbec nalezen.

Foto: Jiří Šolc, Právo

Milan Metlička s částí zlatého pokladu a miskou

Článek

Podle vedoucího oddělení archeologie Milana Metličky byl poklad nalezen v podstatě náhodou. „Bylo to 23. března, pracovali jsme z domova, protože bylo všechno zavřené a najednou mi zazvonil telefon a pán mi řekl, že jeho syn s přítelkyní našli při procházce lesem u Stříbra mincovní depozit, že tam jsou zlaté mince a ať si pro to přijedu,“ popsal Metlička.

Divočáci u Stříbra vyhrabali zlatý poklad

Domácí

A skutečně, když dorazil na místo, poklad tam byl. „Trvalo nám dvě hodiny se tam dostat, protože jsme si ještě museli vyzvednout všechno vybavení, ale ti lidé tam na nás počkali. Což nebylo moc příjemné, protože v té době bylo okolo pěti stupňů.“

Drtivá většina 92 zlaťáků, tří stovek stříbrných grošů a dalších mincí byla uložena v jakési nádobce pod kamenem, který nálezci převrátili. Jen pár mincí se válelo okolo a bylo přimrznutých k zemi. „Nález byl učiněn především díky lesní zvěři, pravděpodobně divokým prasatům, která rozryla půdu a mince odhalila,“ vysvětlil Metlička.

Foto: Jiří Šolc, Právo

Fotografie z místa nálezu pokladu.

Proč vlastně ale bylo celkem 435 mincí ukryto pod kamenem v lese? „Pravděpodobně souvisí se spory lokální šlechty a kladrubského kláštera. Mohl to být třeba posel z kláštera, kterého přepadli a on chtěl peníze ukrýt, nebo právě zloději, kteří ukryli lup před rukou zákona. To je teď ale zatím nemožné určit,“ nastínil Metlička.

Mít detektor kovů trestné není, ale hledání pokladu ano

Domácí

Podle ředitele Západočeského muzea Františka Frýda nálezce pokladu nechce uvádět svou totožnost. „V podstatě se tomu nedivím, již teď se na internetu objevují spekulace, že poklad našel detektorem kovů a že je to jen kamufláž muzea a podobně,“ řekl ředitel. Pokud by totiž poklad nalezl detektorem, nenáležela by mu zákonná odměna.

„Ta může být buď deset procent z ceny kovu, nebo v případě, že je to nález velkého historického významu, pak deset procent historické ceny. O tom ale nerozhodujeme my, nýbrž Krajský úřad Plzeňského kraje,“ objasnil Frýd s tím, že se cena kovu odhaduje zatím zhruba na půl milionu korun a historická cena na cca 3,5 milionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám