Hlavní obsah

Nikoho jsem nešikanoval, brečel jen jeden člověk, říká Michálek

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Místopředseda Pirátů a šéf jejich poslaneckého klubu Jakub Michálek řekl, že na post místopředsedy strany rezignovat nehodlá. Debatu o možném odvolání Michálka na stranickém fóru rozpoutala jeho spolustranička Jana Koláříková. Tvrdila, že Michálek straníky šikanuje a ti po jednání s ním i brečí. Poslanec se před novináři hájil tím, že má jen vysoké nároky na výkon lidí. Piráti o jeho konci budou ale i tak hlasovat.

Záznam: TK místopředsedy Jakuba MichálkaVideo: Novinky

 
Článek

„Nikoho jsem nešikanoval. Mám vysoké nároky na výkony lidí. Myslím si totiž, že mám zodpovědnost vůči lidem a chci, abychom odváděli výbornou práci. Je pravda, že jsem tvrdý, ale současně nejsem bezohledný. Rezignovat určitě nehodlám. Vedeme si výborně. Moje práce přispívá k tomu, aby Pirátská strana fungovala dobře,” řekl novinářům ve středu ve Sněmovně Michálek.

Podnět na odvolání ze strany neúspěšné kandidátky do Europarlamentu a manželky poslance Lukáše Koláříka Jany Koláříkové se podle něj týká emočního problému a vyjednávání o stranickém rozpočtu na příští rok. Nicméně přiznává, že některé výhrady Pirátů směrem k jeho stylu komunikace jsou pravdivé.

Šikanuje nás, chová se hnusně a arogantně. Piráti chtějí konec Michálka ve vedení strany

Domácí

„Opravdu se to stalo historicky jednou, že se někdo v Pirátské straně rozbrečel a mě to velmi mrzí. Každá strana má vnitřní spory, a protože působíme na internetu, tak dochází i ke komunikačnímu zkreslení,” dodal Michálek. Zda by mělo být fórum do budoucna uzavřené, říct nechtěl.

Svého místopředsedu pak podpořil i šéf strany Ivan Bartoš, ačkoliv i on v jeho komunikaci vidí nedostatky.

„Jakub je v Pirátské straně od jejího počátku a růst strany je velkým dílem i jeho zásluha,” uvedl Bartoš, který ocenil Michálkovu pracovitost a tvrdost ve vyjednávání. „Nebudeme si nic nalhávat, že na druhou stranu sociální vazby a empatie nejsou jeho silné stránky. Předsednictvo je ale kolektivní orgán a jeho členové se zároveň doplňují,” hájil Michálka předseda strany.

Na stranickém fóru Koláříkovou v její výzvě o zahájení jednání o odvolání podpořily do 16. hodiny odpoledne už více než dvě stovky Pirátů. Byl mezi nimi například i europoslanec Mikuláš Peksa. Proti se zatím vyslovilo kolem osmdesáti členů.

Pirátská sprostota inspirovala Kalouska: Už víme, jak se oslovují Piráti

Domácí

Téma odvolání Jakuba Michálka z předsednictva strana ještě zdaleka nekončí. Podnětem se nyní bude zabývat celostátní fórum. O jeho konci budou Piráti hlasovat zřejmě 1. až 4. listopadu. Celé předsednictvo si budou Piráti volit opět v lednu na celostátním sjezdu. Michálek již dříve uvedl, že se chce naplno věnovat práci ve Sněmovně a do vedení strany už kandidovat nebude.

Mezi Piráty to vře už delší dobu a debata o Michálkově odchodu je jen vyvrcholením vnitrostranických sporů. Ten asi nejviditelnější se rozpoutal právě mezi Koláříkovou a Michálkovou přítelkyní a bývalou předsedkyní pražských zastupitelů Michaelou Krausovou. Krausová o Koláříkové napsala velmi vulgární soukromý e-mail, který unikl na veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám