Hlavní obsah

Zemanova milost může ohrozit důvěru lidí v právní stát, připustil Blažek

Doposud ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) odmítal říct, jak se staví ke kontroverznímu omilostnění šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Nyní pro Novinky uvedl, že souhlasí s premiérem Petrem Fialou (ODS). Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana podle něj mohlo ohrozit důvěru lidí v právní stát.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Článek

„Když sto lidí říká to stejné, tak nemusím být sto první,“ nejprve Blažek pro Novinky zdůvodňoval, proč se nechtěl vyjadřovat.

„Zadruhé bych řekl, že to bezpečně nejlíp vysvětlil Petr Fiala. Ten řekl, že takovéto rozhodnutí může ohrozit důvěru lidí v právní stát. To je samozřejmě pravda. Nevím, proč bych to ještě opakoval já, když to řekl předseda vlády. Toť vše,“ doplnil ministr spravedlnosti.

Zeman si omilostnil šéfa lánské obory odsouzeného na tři roky

Domácí

Balák byl minulý týden s konečnou platností odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava.

Zaplatit by také měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím vše prominul.

Blažek dále zopakoval, že během pár dnů mluvil s nejvyššími představiteli justice i státního zastupitelství.

„Můžu veřejnost ujistit, že důvěra těchto úřadů v právní stát nijak ohrožena není. A že pokračují dál pilně ve své práci tak, jak mají. To je moje práce, ne lajky na facebooku,“ uvedl.

Vyhnánek o milosti pro Baláka: Kontroverzní je slabé slovo

Domácí

Blažek si ani nemyslí, že by se obávali případné výtky vznést. „Samozřejmě že mi to řekli. Byla to docela obsáhlá debata a nebyli nadšení,“ dodal Blažek.

Odmítl však uvést, zda by v případě potřeby zrušení trestu kontrasignoval.

„Nemohou se vžít do situace prezidenta republika. Na rozdíl od jiných odvážlivců na facebooku jsme si k tomu svoje řekli z očí do očí. Když jsem tu možnost náhodou měl, nemám sebemenší potřebu to ještě vzkazovat veřejně,“ poznamenal šéf justice.

„O Mynářově abolici nepadlo ani slovo“

Udělení milosti Pražský hrad minulé úterý zveřejnil po prezidentově schůzce právě s Blažkem. Zeman ho tam podle dotčených stran o svém rozhodnutí informoval.

Trestní stíhání Zemanova kancléře Mynáře pokračuje, neuspěl se stížností

Domácí

Blažek nyní popřel, že by s prezidentem mluvili také o možné abolici pro hradního kancléře Vratislava Mynáře, který je trestně stíhaný kvůli poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu.

„To mohu absolutně vyloučit. Debata se vedla o tom, jestli budeme pouštět odsouzené vězně z Ukrajiny, kteří jsou u nás vězněni. Pan prezident je proti tomu,“ přiblížil ministr.

„O žádné abolici či amnestii nepadlo ani jedno slovo,“ zdůraznil Blažek.

K abdikaci Zemana senátoři nevyzvali. Milost pro Baláka označili za nepřijatelnou

Domácí

Závěrem komentoval také středeční výzvu senátorských klubů ODS a TOP 09, které prezidenta vyzvaly kvůli milosti k abdikaci. „Je to názor senátorů. Pochybuji, že pan Zeman tuto výzvu vyslyší,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám