Hlavní obsah

Zeman si omilostnil šéfa lánské obory odsouzeného na tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Zohlednil jeho bezúhonnost i pracovitost. Podle Zemana nebyla zřejmě pro odsouzení Baláka rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. V tiskové zprávě to v úterý uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

Zeman přitom při nástupu do funkce prezidenta v roce 2013 tvrdil, že s prezidentskými milostmi bude na rozdíl od svého předchůdce Václava Klause šetřit. Udělovat je hodlal jen ze striktně humanitárních důvodů.

Balák byl minulý týden s konečnou platností odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava.

Milošova mafie, plivnutí do ksichtu, totální šmejd, komentují politici Zemanovu milost

Domácí

Zaplatit by také měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím vše prominul.

Ovlivňoval zakázku za 200 milionů. Ale je pracovitý

Zeman podle Ovčáčka prominul Balákovi nepodmíněný trest odnětí svobody, peněžitý trest a dále trest zákazu činnosti spočívající v zákazu výkonu funkce statutárního zástupce organizačních složek státu a jiných právnických osob s majetkovou účastí státu, a to s účinky zahlazení odsouzení.

Pohledem Thomase Kulidakise: Feudální přežitky prezidenta Zemana a omilostněný hajný

Komentáře

„Tyto tresty byly uloženy za zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě,“ uvedl Ovčáček v tiskové zprávě.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Miloš Balák

Zeman prý při rozhodování o milosti vzal jednak v úvahu, že omilostněný byl dosud bezúhonný, je prezidentu republiky znám jako mimořádně pracovitý a kvalifikovaný vedoucí zaměstnanec.

„Zároveň však, po seznámení se s rozsudkem prvoinstančního soudu, který byl potvrzen odvolacím soudem, dospěl k závěru, že pro přísné odsouzení nebyla zřejmě rozhodná povahu činu, ale i to, kde odsouzený pracuje, což je hledisko, které trestní právo nezná,“ dodal Ovčáček.

Odůvodnění milosti Zemanem je nepřijatelné, řekl šéf Unie státních zástupců

Domácí

Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, Balák je podřízeným prezidentova kancléře Vratislava Mynáře.

Ten dosud odmítal Baláka zbavit funkce, svůj postup zdůvodňoval presumpcí neviny. Balák také u kladenského soudu čelí obžalobě v souvislosti s těžbou kamene v Lánské oboře.

Anketa

Jsou pro vás argumenty, kterými Hrad odůvodnil prezidentskou milost pro šéfa lánské lesní správy, dostatečně pádné?
Ano
10,6 %
Ne
89,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19179 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám