Hlavní obsah

Zeman: Zbabělý Trump nepřímo zavinil smrt lidí při útoku na Kapitol

Novinky, jam

Prezident Miloš Zeman v neděli zkritizoval počínání odcházejícího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vyštváním svých příznivců k washingtonskému Kapitolu Trump podle Zemana nepřímo může za smrt lidí, kteří při incidentu zemřeli. V rozhovoru pro server Blesk jeho chování označil za zbabělé a jeho odchod z funkce za ostudný.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Podporovatelé Donalda Trumpa se snaží dostat do Kapitolu

Článek

„Donald Trump neuznal porážku, nepoučil se, ale co horšího - vyštval do akce před Kapitol a nakonec do Kapitolu tisíce lidí. Tím nepřímo způsobil smrt těch asi pěti lidí, což většinou byli jeho stoupenci,” řekl Zeman. „Byla to prostě zbabělost odcházejícího politika,” dodal.

„Nepamatuji si prezidenta, který odcházel s takovou ostudou,” prohlásil Zeman na Trumpovu adresu.

Na druhé straně konstatoval, že Trump pomohl Izraeli, a připomněl, že on sám je velkým stoupencem této země.

Bude to divoké, bojujte. Jak Trump vybízel fanoušky k útoku na Kapitol

Amerika

Při středečních násilných nepokojích ve Washingtonu se Trumpovi příznivci rozhodli vtrhnout do Kapitolu, kde zrovna zákonodárci jednali o potvzení výsledku listopadových voleb, které vyhrál demokratický kandidát Joe Biden.

Sami aktéři incidentu se hlásí k tomu, že je odcházející prezident, který neuznává svou prohru, svými slovy k akci vyzval.

I kvůli tomu sociální síť Twitter smazala Trumpovi účet, přes který nejčastěji komunikoval se svými příznivci. To ale Zeman označil za cenzuru internetu, kterou odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám