Hlavní obsah

Zeman vyzval lidi, aby se očkovali proti covidu-19

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lány
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v sobotním vánočním poselství soustředil na pandemii koronaviru, která letos sevřela svět. Vyzval i k očkování, které oznámil jako svítání.

Zeman vyzval lidi, aby se očkovali proti covidu-19Video: ČTK

 
Článek

Zaměření projevu na virovou nákazu bylo patrné už z úvodních slov. „Dnešní hodnocení bude bohužel smutné. Zasáhla nás epidemie koronaviru, kterou jsme možná dokázali překonat díky profesoru Prymulovi v její první vlně, ale pak jsme usnuli na vavřínech a domnívali jsme se, že jsme tuto epidemii potlačili. Říkala to opozice, které vyzývala k rozvolnění, říkala to vláda, a především si to přála celá veřejnost. A díky tomu došlo k druhé vlně epidemie.”

Do Prahy a do Brna dorazila první balení vakcíny proti covidu-19

Evropa

„Jen hlupák opakuje stejnou chybu dvakrát, zatímco inteligent se dopouští zcela nových chyb. Proto si myslím, že bychom neměli podléhat pokušení vyzývat k dalšímu uvolnění, jakkoli populární by to bylo, protože tím ohrožujeme zdraví i vysoký počet mrtvých a prologujeme epidemii,“ pokračoval prezident.

Zeman vyzval k vakcinaci

Pak Zeman mluvil o světle na konci tunelu, jímž je vakcína: „Na obzoru je svítání, a to svítání se jmenuje očkování. Chtěl bych všechny občany vyzvat, aby se nechali očkovat a nedali nic na ty, kteří vyzývají, abychom nenosili roušky, nenechali se očkovat a abychom žili tak, jako by tady epidemie vůbec neexistovala.“

Zeman: Odmítači schválení nouzového stavu jsou politické hyeny

Domácí

K očkování se vrátil Zeman ještě na závěr projevu, kdy opět vyzval občany, aby se nechali očkovat: „Milí přátelé, příští rok, doufám, odvane ta pandemie, jako odvála pandemie neštovic nebo dětské obrny. V obou případech pomohlo očkování. Proto znovu vyzývám – nechme se očkovat. Nemusí to být zrovna příjemné, ale je to užitečné. Pomůžeme tím nejen sobě, ale především druhým.“

DOKUMENT: Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana

Dokumenty

Jízlivé výpady na opozici a média

Zeman poděkoval zdravotníkům i hasičům, ale také vládě, která „byla ostřelována médii a opozicí a odvedla přes některé chyby poctivou a tvrdou práci“. Ani tentokrát si však Zeman neodpustil tvrdou kritiku a jízlivé výpady. Jejich terčem se stala opozice a hlavně média: „Mohu s lítostí konstatovat, že opozice selhala.“ Uvedl i případ, který to měl potvrzovat: „Jedna z opozičních stran odmítla poslat svého zástupce do ústředního krizového štábu – je snadné se vymezovat vůči vládě a sbírat levné body. Skutečná opozice měla s vládou spolupracovat.“ Inkriminovanou stranu nejmenoval, ale šlo o ODS.

Foto: ČTK

Miloš Zeman pronáší přípitek.

Činnost vlády srovnal s provazochodcem a odkázal na Vančurovo Rozmarné léto: „Nestřílejte na provazochodce, má svých starostí dost, Arnoštku spadneš.“

Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše ZemanaVideo: ČTK

Vládu ocenil za to, že našla odvahu se zadlužit, aby pomohla ekonomice, a vyzval k poskytnutí dlouhodobých výhodných, státem garantovaných úvěrů. Zdůraznil, že jádro ekonomiky, průmysl, stavebnictví a zemědělství, příliš neutrpělo, většina  problémů se týká sféry služeb.

„Stejně tak selhala naše média, zejména nenávistní byli ti novináři, kteří berou peníze od Zdeňka Bakaly, ať jsou to ti různí Honzejkové, Taberyové, Štětky a další, jsou hodni nejhlubšího opovržení,” konstatoval Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám