Hlavní obsah

Zeman: Odmítači schválení nouzového stavu jsou politické hyeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda má mou podporu v případě prodloužení nouzového stavu, prohlásil prezident Miloš Zeman v nedělním pořadu Partie televize CNN Prima News. Kabinet bude o jeho prodloužení do 22. ledna žádat Poslaneckou sněmovnu. Kritiky prodloužení nouzového stavu označil prezident za politické hyeny.

Foto: Prima FTV

Prezident Miloš Zeman byl hostem Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS (20. prosince 2020)

Článek

„Vláda má mou podporu pro prodloužení nouzového stavu. Pokud by nenastal, něco se rozvolní, něco se nebude moci dělat. Křivka nemocných a mrtvých vyletí,“ řekl Zeman. Ty, kteří odmítají prodloužení nouzového stavu, označil za „politické hyeny“. „Vědomě posílají na smrt stovky, tisíce lidí, aby si u některých živých zvýšili před volbami preference,“ dodal prezident.

ON-LINE: Z Británie se šíří mnohem nakažlivější mutace koronaviru

Koronavirus

V souvislosti s kompenzacemi pro podnikatele, kteří jsou postiženi koronavirem, je pro rozumné krytí režijních nákladů. Rozhodně ale nepokládá za rozumné krytí ušlého zisku. „Schodek schváleného rozpočtu je obludný, z toho by se daly vyplatit takové kompenzace, ale stát není pojišťovna ani kasička. Stát je instance poslední záchrany. Proto by se měly zaplatit fixní náklady, tedy energie, nájemné, platby za zaměstnance,“ řekl Zeman.

Hrad zůstává zavřený, bojí se návštěvníků na nádvořích

Domácí

V rozhovoru odsoudil odmítače roušek i ty, kteří porušují opatření. „Jsme ve válce s covidem. Pokud v této situaci někdo nenosí roušky, jen zvyšuje šíření infekce. Stejně tak ti, kteří nechají otevřené restaurace, přispějí k šíření viru,“ řekl.

Prezident oznámil, že se nechá očkovat, protože vakcína je podle něj jedinou cestou z této koronavirové krize. „Světlo na konci tunelu je zřejmě až vakcína. A pokud během příštího roku vakcína zabere, tak budeme z nejhoršího venku,” řekl. Z očkování nebude podle svých slov „dělat žádnou šaškárnu s televizními kamerami”.

Zeman podepsal paušální daň pro živnostníky i další zákony

Domácí

„Počkám si, až projde první vlna, to jsou zdravotníci, druhá vlna, to jsou pracovníci integrovaného záchranného systému. A já se pak zařadím mezi všechny ostatní občany,” řekl. Dal by přednost vakcíně, u níž postačí jedna aplikace.

Reklama

Výběr článků

Načítám