Hlavní obsah

Do Prahy a do Brna dorazila první balení vakcíny proti covidu-19

Praha
Aktualizováno

Do ČR v sobotu dorazilo 9750 dávek vakcín proti novému typu koronaviru od firem Pfizer a BioNTech. Polovinu jich převzala ráno nemocnice v Motole, druhá polovina se dopoledne převezla do Fakultní nemocnice Brno. S očkováním prvních lidí by se mělo začít v neděli. Jako první bude v Brně očkován ministr zdravotnictví Jan Blatný.

BEZ KOMENTÁŘE: Do Motola dorazila první balení vakcíny proti covidu-19Video: Aktu.cz

 
Článek

Vůz s vakcínou překročil hranice dvě hodiny po půlnoci, její přepravu ze své továrny v belgickém Puursu zajistil výrobce a v Česku ji doprovázela vojenská policie.

Z přechodu v Rozvadově zamířila kolona do vojenského areálu poblíž Vojenského ústředního archívu v Praze 6 mezi vazební věznicí a ruzyňským letištěm. Pak pokračovala do Motola, kde převzal vakcínu ředitel nemocnice Miloslav Ludvík a jeho tým. Při přepravě bylo nutné dodržet předepsanou teplotu minus 70 stupňů Celsia.

Ředitel Ludvík řekl České televizi, že vakcíny se budou z Motola do dalších tří pražských nemocnic rozvážet k večeru.

ON-LINE: Koronavirus se už prokázal celosvětově u více než 80 milionů lidí

Zahraniční

Vakcíny dorazily i do Brna

Do Fakultní nemocnice Brno dorazilo v sobotu dopoledne téměř 5000 vakcín proti nemoci covid-19. Vakcíny dorazily v pořádku. „Vše jsme zkontrolovali. Dnes budou vakcíny tiše odpočívat a zítra (v neděli) ráno začneme očkovat. Je to velmi důležitý krok k tomu, abychom se zase mohli co nejdříve vrátit k nějakému trochu normálnímu životu a více se starat o ty necovidové pacienty,” řekl ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba.

Očkování začne v neděli

Jako první absolvuje v Brně očkování ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který byl před odchodem na ministerstvo Štěrbovým náměstkem. Následovat bude vedení nemocnice a další zaměstnanci. Kolem 2000 vakcín z celkové dodávky dostane Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

V Motole podle Ludvíka zůstane 1975 dávek, které nemocnice plánuje podat vybraným zaměstnancům a pacientům léčebny dlouhodobě nemocných. Očkovat se s nimi začne v neděli v osm ráno, řekla Jana Merxbauerová z Fakultní nemocnice Motol. I další tři pražské nemocnice začnou očkovat v neděli.

Mezi prvními mají dostat vakcínu i premiér Andrej Babiš (ANO). Od února bude spuštěn centrální rezervační systém, který umožní objednat se na očkování široké veřejnosti.

Očkovací sérum firem Pfizer a BioNTech je první a zatím jediné, které Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zaregistrovala pro použití v EU. Další vakcíny nyní posuzuje. Do tuzemska by ještě do konce roku mělo podle vyjádření ministra Blatného dorazit dalších 20 000 dávek, celkem má Česko zajištěno téměř 12 milionů dávek pro skoro sedm milionů osob.

Očkovat se bude ve dvou dávkách, obvykle do svalu v horní části paže, a to s odstupem minimálně 21 dní. V hlavním městě se jako první do vakcinace kromě Motola zapojí Všeobecná fakultní nemocnice, Ústřední vojenská nemocnice a Nemocnice na Bulovce, v Brně pak Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny. Každá zvládne naočkovat stovky lidí denně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z továrny Pfizer v Belgii vyrazily náklaďáky s vakcínami proti koronaviru pro evropské státyVideo: Reuters

Praktičtí lékaři budou očkovat jinými vakcínami

S dalšími vakcínami, které nebudou vyžadovat skladování v hlubokém mrazu, se podle Blatného do očkování zapojí i praktičtí lékaři, vyjíždět mají také mobilní týmy. V plánu je využít rovněž polní nemocnice, které byly na podzim postaveny v Praze a Brně.

Mrazáky na vakcíny kupovat nebudeme, nejsou potřeba, tvrdí Blatný

Domácí
Vakcína firem Pfizer a BioNTech organismus připraví tak, aby byl sám schopen bránit se proti covidu-19. Obsahuje část genetické informace viru mRNA s instrukcemi k vytvoření s-proteinu, který se nachází na povrchu viru SARS-CoV-2 a s jehož pomocí proniká do napadených buněk. Po aplikaci vakcíny část buněk začne dočasně vytvářet tento protein, který potom imunitní systém rozpozná jako cizorodý, vytvoří proti němu protilátky a aktivuje bílé krvinky pro obranu organismu. Jestliže se očkovaný později setká s virem SARS-CoV-2, jeho imunitní systém virus pozná a organismus bude připraven se proti němu bránit.

Reklama

Výběr článků

Načítám