Hlavní obsah

Zeman trvá na oduznání Kosova a bude přesvědčovat Babiše, Kuberu a Vondráčka

Novinky, ren

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek řekl, že předloží návrh na zrušení uznání nezávislého Kosova. Očekává i to, že může být přehlasován, i tak chce ale premiéra Andreje Babiše (ANO), předesedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) i šéfa Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) přesvědčovat dál.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Miloš Zeman během návštěvy Srbska

Článek

„Řekl jsem jasně, že na nejbližší poradě nejvyšších čtyř ustavních činitelů předložím návrh na oduznání Kosova. Mohu být přehlasován, jsme demokratická země, a když se tak stane, tak budu své kolegy přesvědčovat dál,” zopakoval na čtvrtečení tiskové konferenci po jednání V4 své stanovisko Zeman.

O myšlence odvolat uznání Kosova poprvé hovořil na zářijové návštěvě v Bělehradě. Na stejné návštěvě prohlásil i to, že nemá Kosovo rád.

„Mám rád Srbsko a Srby,“ řekl Zeman podle agentury AP anglicky svému hostiteli. Pak tlumenějším hlasem dodal: „A nemám rád Kosovo.“

Petříček: Není důvod 

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka není k takovému kroku důvod.

„Přestože k takové debatě v tuto chvíli nevidím důvod, protože situace na Balkáně se nijak dramaticky nezměnila, rád se s panem prezidentem o jeho názoru pobavím,“ uvedl tehdy Petříček.

Pokud by ČR stáhla své uznání Kosova, zařadila by se po bok 12 zemí, které tak učinily v uplynulých třech letech. Jde například o Surinam, Lesotho, Šalamounovy ostrovy či Togo. Kosovo uznává stovka států, odmítavý postoj mají některé státy Jižní Ameriky, řada zemí bývalého Sovětského svazu, některé země v Africe či některé země jihovýchodní Asie.

ČR Kosovo uznala 21. května 2008, kdy vláda na návrh ministra zahraničních věcí souhlasila s navázáním diplomatických styků s Republikou Kosovo. Tím uznala Republiku Kosovo jako nezávislý stát.

Hlavní slovo o Kosovu má vláda, ne Zeman, shodují se politici

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman chce odvolat uznání Kosova

Prezident Miloš Zeman po jednání se svým srbským protějškem Aleksandrem Vučićem v Bělehradě uvedl, že hodlá zjistit, zda by bylo možné odvolat uznání Kosova....

Výběr článků

Načítám