Hlavní obsah

Zeman se ceremoniálu vzdát nechce

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Zeman se bez ohledu na situaci a platné restrikce nehodlá vzdát předávání státních vyznamenání na Pražském hradě.

Foto: Právo

V malém, ale bude. Prezident Zeman stále odmítá zrušit předávání vyznamenání u příležitosti 28. října.

Článek

Na dotaz, zda Zeman trvá na ceremoniálu udělování státních vyznamenání 28. října, byť v omezené formě, Ovčáček odpověděl: „Chceme, aby se konal, ovšem bavíme se o ceremoniálu, nikoli o recepci a jakýchkoli jiných akcích tohoto typu, které se běžně na Hradě konají.“

Připomněl, že jde o projev prezidenta, ostatní je stále předmětem jednání.

„Debatujeme s hygieniky, uvidíme v dalších dnech, jak se bude situace vyvíjet,“ doplnil. Hrad čeká na vyjádření hygieniků, zda ceremoniál povolí, či nikoli. Jeho protokoláři kalkulují s tím, že v tom případě se na ně vztahuje výjimka ze zákazu shromažďování, stejně jako třeba v případě jednání vlády či parlamentu.

Ceremoniál 28. října? Půjdu, když se dodrží vládní nařízení, řekl Prymula

Domácí

Ministr zdravotnictví Roman Prymula, který má být mezi oceněnými, řekl, že dorazí, pokud budou splněny hygienické podmínky. Současně Právu řekl, že bude ještě se Zemanem diskutovat o přijetí svého vyznamenání.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se minulý týden osobně snažili prezidenta od ceremoniálu odradit.

Miloši, proč jsi se obrátil proti svému národu? Hůlka vrátí Zemanovi státní vyznamenání

Domácí

„Z mého pohledu ideální řešení by bylo, kdyby pan prezident pronesl projev a zmínil tam ty jednotlivé vyznamenané a pak, až ta situace bude lepší, tak to vyznamenání bylo předáno. Ten dopad do veřejnosti není vhodný, protože to zase bude vypadat, že jsou tady různé úrovně toho, co kdo může,“ řekl v neděli Hamáček.

Zeman zatím přistoupil jen na omezený koncept ceremoniálu. „Zrušit kvůli koronaviru státní svátek, to pokládám za nerozumné a neuctivé k naší státní tradici,“ řekl nedávno. Podle něj by bylo zrušení oslav zbabělost, protože vyznamenaní si ocenění zaslouží.

Naopak rektoři vysokých škol se letos kvůli epidemii nesejdou 28. října k uctění státního svátku na Hradčanském náměstí u sochy Tomáše Garrigua Masaryka, jak to dělali v uplynulých letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám