Hlavní obsah

Zdravotní trable prezidenta: Poraněné koleno, nechutenství i cukrovka

Aktualizováno

Zlomená ruka, kvůli níž se prezident Miloš Zeman (75) v noci z úterý na středu podrobil v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích operaci, není jeho první zdravotní obtíží. V minulosti prezidenta upoutala na lůžko například ledvinová kolika či poraněné koleno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

Zeman, který byl letech 1998 až 2002 předsedou vlády, si na jaře roku 2001 při návštěvě Indie natáhl šlachy na noze a několik dní používal hůlku. V září téhož roku byl několik dní v nemocnici s ledvinovou kolikou.

Zemanův zdravotní stav a jeho životospráva se dostaly do popředí zájmu po jeho zvolení prezidentem v roce 2013. Rok před tím se podrobil operaci šlachy na palci levé nohy a operaci očí, při níž mu odstranili šedý zákal.

Mezi prvním a druhým kolem volby pak vzbudilo pozornost jeho přiznání, že denně vypije „pět nebo šest skleniček vína a skleniček slivovice tak dvě nebo tři“. Kladný vztah k alkoholu a vášeň pro kouření ostatně Zemana provází dlouhodobě a prezident se tím nijak netajil.

Odemykání korunovačních klenotů a viróza prezidenta.Video: Česká televize ČT24

Když v květnu roku 2013 navštívil již jako hlava státu oslavu na ruské ambasádě a následně se zúčastnil odemykání korunovačních klenotů ve svatovítské katedrále, působil prezident unaveně a viditelně vrávoral. Podle verze Hradu šlo o virózu, tehdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) , která se ceremonie rovněž zúčastnila, konstatovala, že prezident byl opilý.

Zeman u klenotů opilý byl, šlo to cítit, řekla Němcová

Domácí

V srpnu 2013 lékaři nově ustaveného konzilia oznámili, že Zeman trpí polyfunkční neuropatií, což bývá neurologická komplikace při cukrovce, kvůli které hůře cítí nohy.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman během rekonvalescence po úrazu kolene v roce 2013.

S tím souvisel i úraz kolene z října 2013. Prezident tehdy doma v noci zakopl o koberec, který předtím shrnul jeho pes, a narazil kolenem do skříně. Šéf jeho lékařského konzilia Martin Holcát vyloučil, že by za úrazem mohl být alkohol nebo mrtvice, jak spekulovala některá média. Se zraněním se tehdy prezident léčil více než měsíc, zpočátku se pohyboval na vozíku, později s pomocí berlí, pak začal používat hůlku.

Budu znovu kandidovat a v sobotu mi odešla cukrovka, oznámil Zeman

Domácí

Během roku 2017 působil Zeman mnohokrát unaveně, zřejmé to bylo především při jeho cestě do Číny a Vietnamu. Hrad přičítal únavu náročnému programu. Sám Zeman se již v září 2016 svěřil, že se mu zlepšily hodnoty cukrovky, zatímco neuropatie zůstává na stejné úrovni, v listopadu 2017 pak hovořil o tom, že mu „cukrovka odešla“.

Jeho lékař Miloslav Kalaš vysvětlil, že ke snížení hodnot glykemie přispělo dodržování diety a prezidentovo výrazné zhubnutí. Za velké riziko ovšem Kalaš označil to, že Zeman „hodně kouří“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman na snímku z roku 2018.

V listopadu 2017 se na veřejnosti objevily spekulace, že prezident trpí rakovinou, napsal to třeba na sociálních sítích brněnský politik Svatopluk Bartík. Hrad to rázně odmítl a argumentoval mimo jiné tím, že Zeman v září 2017 podstoupil preventivní prohlídku na tomografu, která neodhalila žádný nový problém. Bartík sice tvrzení brzy stáhl, Zeman nicméně oznámil, že po něm bude požadovat omluvu a pět milionů korun. Nyní se případem zabývá brněnský soud, rozsudek se očekává 11. září.

Zeman je v dobré kondici, oznámil šéf lékařského konzilia

Domácí

V lednu 2018 před volbou hlavy státy, v níž Zeman obhájil funkci, šéf konzilia Holcát řekl, že Zeman je v dobré fyzické a psychické kondici a cítí se dobře. Prezident v té době viditelně zhubl a připustil, že kvůli nikotinismu trpí nechutenstvím. Podrobil se rovněž drobnému chirurgickému zákroku, při němž mu byl odstraněn absces v ústech.

Zeman byl v nemocnici na zákroku v ústech

Domácí

Loni v říjnu Zeman absolvoval čtyřdenní rekondiční pobyt v ÚVN. Lékaři opět konstatovali, že je v dobré kondici. Nemocnice uvedla, že Zeman se léčí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. Podle nemocnice absolvoval rehabilitační cvičení a byla mu aplikována intenzifikovaná výživa. Následně kancléř Vratislav Mynář oznámil, že prezidentovi se vrací chuť k jídlu.

Požádal mě lékař, dostanu infuze. Zeman vysvětlil svůj pobyt v nemocnici

Domácí

Letos v únoru prezident absolvoval v ÚVN vyšetření sluchu.  Podle ředitele nemocnice Miroslava Zavorala byl Zeman i na interním vyšetření, jeho stav označil za stabilizovaný. Od loňského podzimu přibral osm kilogramů.

Naposledy se prezident ke svému zdraví vyjádřil letos v dubnu v pořadu S prezidentem v Lánech webu deníku Blesk. Tvrdil, že na rozdíl od svých spolupracovníků nebyl testován na koronavirus a cítí se dobře. Řekl, že až na bolavé nohy žádnými potížemi netrpí.

Sladkosti, kulajda, jitrničky. Zemanovi už zase chutná, prozradil Mynář

Domácí

„Zatím se cítím zdravotně poměrně dobře a přiměřeně svému věku,“ uvedl prezident. Strach z případné nákazy Zeman nepociťoval, ačkoli patří s ohledem na věk do ohrožené skupiny. „V 75 letech musí každý člověk počítat s tím, že na obzoru už je hezká rakev,“ řekl. „Ale nestěžuji si. Jsem rád, že ještě jakžtakž chodím,“ dodal ke svým potížím nohou.

Foto: Ovčáček Twitter/Jiří, ČTK

Prezident Miloš Zeman navštívil během své dovolené na Vysočině pramen řeky Oslavy. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček to uvedl na Twitteru.

V noci na středu si prezident zlomil pažní kost pravé ruky a byl v ÚVN operován. Zákrok proběhl standardně a hlavu státu čeká v následujících týdnech zatím neupřesněná rekonvalescence.

Zeman si zlomil pažní kost, je po operaci

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám