Hlavní obsah

Zeman u klenotů opilý byl, šlo to cítit, řekla Němcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ve čtvrtek prohlásila, že prezident Miloš Zeman při otevírání komory s korunovačními klenoty loni v květnu skutečně byl opilý. O tom, že byl v podroušeném stavu, se spekulovalo kvůli jeho vrávorání, které Hrad vysvětloval virózou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman v onen večer, kdy byly korunovační klenoty slavnostně vyneseny ze Svatovítské katedrály. Na snímku Václav Malý, Miroslava Němcová, Dominik Duka, Miloš Zeman, Petr Nečas, Milan Štěch.

Článek

Němcová v internetové televizi DVTV ve čtvrtek hovořila o Zemanově opilosti v souvislosti s vulgárními výrazy, které prezident řekl v neděli v rozhlasovém pořadu. Zároveň zopakovala svoje nedávné tvrzení, že nad sebou Zeman ztrácí kontrolu.

Podle Němcové byl cítit

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prezident při otevírání komory s klenoty viditelně vrávoral. Podle Hradu mohla za prezidentův špatný stav viróza, kterou se nakazil. Němcová je ale přesvědčena, že za Zemanovou nejistou chůzí byla opilost.

Zeman nebyl u klenotů ve formě. Viróza, řekl HradVideo: Česká televize ČT24

„Mohl vrávorat z jiných důvodů, ale poznala jsem to proto, protože jsem byla těsně vedle něj, a z toho dechu cítíte, jestli má virózu, nebo je tam jiný důvod,“ řekla poslankyně.

Zvažovala, že obřad ukončí

Jako tehdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny byla Němcová jedním z klíčníků a chvíli zvažovala, zda s klíčem neodejde a ceremoniál tak neukončí. Nechtěla prý ale, aby na ní zůstal „cejch, že hrála nějakou svoji politickou a divnou hru“.

Poslankyně v reakci na Zemanovy vulgarismy tento týden Lidovým novinám řekla, že Zeman nezvládá svoji ústavní roli a ztrácí nad sebou kontrolu. Odkazovala na rozhovor Zemana v Českém rozhlase, ve kterém prezident použil několik velmi vulgárních slov.

Za opakované použití vulgarismů, například když mluvil o ruské kapele Pussy Riot nebo služebním zákonu, Zeman sklidil kritiku politiků, médií i veřejnosti. Němcová v DVTV uvedla, že by se prezident neměl vymlouvat na to, že mluví sprostě i někdo jiný. Narážela tím na Zemanův argument, že pouze citoval ruskou skupinu nebo svého protikandidáta z prezidentské volby Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám