Hlavní obsah

Závodníci v Orlických horách krotili historické saně rohačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svah sjezdovky v Černé Vodě v Orlických horách nebrázdili v sobotu pouze lyžaři a snowbordisté. Závod v rychlosti si tu rozdalo víc než čtyřicet posádek sedlajících historické saně rohaté, takzvané rohačky. Tradiční klání se tu uskutečnilo už po osmé. Počasí závodníkům přálo. Zatímco směrem do vnitrozemí na druhé straně hřebenu Orlických hor byla mlha a šedivo, v Orlickém Záhoří svítilo slunce a teplota ve stínu se pohybovala tři, čtyři stupně pod nulou.

Orlický závod na rohatých saníchVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„Ideální podmínky. Navíc jsme tentokrát zkrátili trasu na asi dvě stě metrů. Takže jízda byla bezpečná,“ ujistil starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler (bezp.).

Svůj první sjezd na rohačkách tu absolvovala Hana Znamenáčková z Prahy. „Ani jsme předtím rohačky nikdy neviděli. Ale je to úžasné, viď Maty,“ obrátila se na svého spolujezdce, kterým byl její pětiletý syn.

Na otázku, jestli neměl strach, hoch bez rozpaků odpověděl, že neměl. „No trochu obava byla, ale zvládli jsme to. Byl to skvělý zážitek,“ dodala závodnice.

Závodili Poláci, Rus i Kolumbijec

Historický počet soutěžích v sobotu překonán nebyl - v minulosti jich tu jelo i více než pět desítek - ale počet cizinců zřejmě ano.

„Tradičně přijíždějí posádky z Polska, ale letos tu jsou i Němci a máme i smíšenou rusko-kolumbijskou dvojici. Na těch rohačkách si to chce prostě zkusit každý,“ smál se starosta.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Soutěžní rohačky zapůjčí přihlášeným obec, každý má pro sjezd proto stejné podmínky.

Soutěžící jezdí většinou ve dvou, ale mohou i ve čtyřech. Zhruba dvoumetrové saně uvezou až 350 kilogramů.

„Ale jde nám o to, aby si na ně nesedli čtyři stokiloví chlapi. To pak jedou, skočí si a my budeme bez saní. Dá se to jet i v jednom, ale nejlepší je jet ve dvou. Saně se pak dobře řídí vepředu i vzadu,“ vysvětlil starosta Špinler s tím, že rohačky jsou dobře řiditelné, ale je třeba mít hodně dobré boty, pevné a tvrdé.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Saně uvezou až 350 kilogramů

Závodníci sjížděli kopec vždy po dvojicích na zapůjčených rohačkách, které si obec Orlické Záhoří pořídila v rámci česko-polského projektu nazvaného Na stopě tradici a poznání.

Rohačky přišly z Alp

Obec jich má šest, vyrobil je z jasanu truhlář Petr Verner z nedalekého Deštného v Orlických horách. Sehnat člověka, který by to dokázal, ale nebylo lehké. Přitom dříve bývaly rohačky doslova v každé chalupě. A většinou hned dvoje až troje.

„Lidé na nich do lesa dopravovali seno, jídlo pro zvěř a zpět z lesa na nich vozili dřevo, palivo do chalup,“ připomenul starosta Špinler s tím, že využívání saní v této části Orlických horách je doložené od začátku 19. století. Zřejmě souvisí s příchodem dřevorubců a dřevařů z dnešního Rakouska. Dřevo bylo v té době nutné jako palivo hlavně pro provoz skláren. „Dřevaři v podalpí a v Alpách rohačky používali a tuto tradici přivezli. Alpy jsou zřejmě oblastí, kde rohačky vznikly,“ dodal Špinler.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Závod v Černé Vodě v Orlickém Záhoří se konal už po osmé, po prvé to ale bylo už před deseti lety. Jednou bylo nutné soutěžní klání zrušit kvůli nedostatku sněhu, loni se závod nekonal kvůli covidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám